Blog

Hoe Niek Wolters zijn passie omzet in vrijwilligerswerk

Geplaatst op: 6 mei 2019 • Leestijd: 4 minuten

Dat vrijwilligerswerk ook een hobby kan zijn, bewijst Niek Wolters, werkzaam bij gemeente Nieuwegein en vrijwilliger bij de KOM, stadstheater en kunstencentrum. Samen met Elise Stegeman verzorgt hij de programmering van ‘KOMopLIVE’.

Vrijwilliger Niek Wolters aan het woord

Het VrijwilligersHuis schoof aan tafel bij Niek Wolters. Als je het hebt over Niek, dan heb je het over muziek. Al van kleins af aan is hij bezig met muziek luisteren en verzamelen, zijn platen- en CD-collectie is dan ook enorm. Muziek is voor hem één van de drie pijlers waarop zijn leven staat (de andere twee zijn het werk bij de gemeente en met liefde genieten van een ‘speciaal-biertje’).

Per jaar bezoekt hij meer dan 850 liveconcerten en kleinschalige optredens van bekende, maar vooral minder bekende bands en muzikanten. Dat betekent dat hij soms wel twee of meer optredens per dag afgaat! Het is wel duidelijk dat muziek voor hem een diepgewortelde passie is. Omdat hij filmopnames maakt tijdens de optredens, stapt hij meestal naderhand op de artiesten af om toestemming te vragen deze filmbeelden openbaar te delen. Zijn kennis en netwerk op het gebied van muziek is daardoor groot.

Niet gek dat hij door Elise Stegeman, medewerkster bij de KOM, werd gevraagd om mee te denken met de programmering van KOMopLIVE.

Wat is KOMopLIVE?

KOMopLIVE is een gratis toegankelijk, muzikaal initiatief dat het ontspannen weekendgevoel nog een beetje oprekt. Aan de voorzijde van het theatercomplex de KOM, bevindt zich het theatercafé. Dit sfeervol ingerichte café is uitstekend geschikt om onder andere culturele activiteiten en intieme concerten, zoals KOMopLIVE, te organiseren.

Zodra het culturele seizoen in september begint, start ook het programma van KOMopLIVE, dat iedere derde zondag van de maand plaatsvindt. KOMopLIVE is speciaal bedoeld om de Nieuwegeinse muziekliefhebber op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met spraakmakende artiesten. Dat zijn met name muzikanten en bands die nog niet zoveel bekendheid genieten bij het ‘grote publiek’.

Hoewel de setting zich leent voor een typisch caféoptreden, komt er vooral luisterpubliek op af. Daardoor ontstaat als vanzelf de intieme sfeer van een heerlijk ontspannen zondagmiddag, waarbij de livemuziek centraal staat.

Vernieuwing en verrassing

Er komt best wel wat kijken bij het ontwikkelen van het muzikale programma. Meestal zijn er twee verschillende bands per middag. Ze worden geselecteerd op hun hoge kwaliteit en de acts moeten enigszins bij elkaar passen. Daarnaast houden Niek en Elise rekening met het publiek en toch laten zij graag ruimte over voor vernieuwing en verrassing.

Dit gepuzzel en zoeken naar geschikte kandidaten op gebied van muziek is Niek op het lijf geschreven. Zijn inspiratie haalt hij uit de vele optredens die hij bezoekt. Er zit altijd wel iets tussen wat past bij de programmering. Niek is daarbij kritisch: “Ik kies liever niet voor voorspelbare, ‘veilige’ muziek, maar voor originaliteit. Ik zoek graag de spanning op, zodat het publiek positief verbaasd kan worden. Op deze manier laat ik ze kennismaken met nieuwe genres.”

Het verrassingseffect gaat twee kanten op

Niek wordt zelf ook wel eens blij verrast: “Bij één van de edities kwam een echtpaar van respectabele leeftijd het café binnen. Ik maakte me wat zorgen over dat de band Pandae niet wat te stevig en experimenteel voor ze zou zijn en schatte in dat ze gedurende het optreden de ruimte zouden ontvluchten. Tot mijn verrassing zag ik de mensen juist enorm genieten! Na het optreden schoten ze de zangeres van de band zelfs aan en kochten hun EP. Superleuk!”

Hoe leuk is het om te zien dat je mensen van wie je het niet verwacht, aanzet tot het kopen van nieuwe muziek. Dat is precies wat zijn vrijwilligerswerk zo leuk maakt, het verrassingseffect gaat twee kanten op. Kortom: je hobby en passie inzetten in vrijwilligerswerk, is het leukste wat er is!

Laatste editie van dit seizoen wordt extra bijzonder

Voor dit seizoen is KOMopLIVE bijna afgelopen. De laatste editie (zondag 19 mei van 15.00 – 17.00 uur) wordt echter extra bijzonder en wijkt iets af van het standaardconcept. Alleen al de locatie is fantastisch: het dakterras van de KOM. Er wordt een kleine entreeprijs van 10 euro gevraagd. Te gast is Yorick van Norden, die voor de pauze een soloset speelt. Na de pauze maakt hij zijn opwachting met band: Maarten Kooijman (Johan), Danny van Tiggele (Mister and Mississippi), Paul Bond (Dandelion) en Wouter Tol (Dandelion). Om veiligheidsredenen is er slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor dit concert, dus wees op tijd met het bestellen.

Ben je helaas verhinderd en/of heb je de eerdere edities gemist? Wees gerust, bij de start van het volgende theaterseizoen is er ook weer een nieuwe programmering van KOMopLIVE!

Foto’s: ©Niek Wolters

Deel: