Blog

Het Vijfspronghuis: een heel hechte groep

Geplaatst op: 28 november 2019 • Leestijd: 4 minuten

Onlangs registreerde Syndion zich op onze website. Zij plaatsten twee leuke vacatures voor het Vijfspronghuis, dat we eigenlijk alleen van naam kennen. Het Vijfspronghuis is een woongroep voor jongvolwassenen/volwassenen met een beperking. Tijd voor een nadere kennismaking, welke plaatsvindt in de vorm van een interview met twee ouders: Marjo, moeder van Wouter, en Maria,  moeder van Eva.

Een positieve indruk

De ontvangst is warm, in een gezellig ogend, hedendaags ingericht woonhuis. Mijn oog valt direct op de lange eettafel, die voor mij symbool staat voor ‘hier gebeurt alles samen’. Op één van de vier banken zitten Louis en Kim.
“Dat is toeval,” legt Marjo uit, “meestal is het overdag stil in het huis, ze hebben allemaal hun vaste dagbesteding.” Ze begeleidt me naar het sfeervolle appartement van Wouter, zodat we rustig verder kunnen praten.

Woonkamer Vijfspronghuis
Mijn oog valt direct op de lange eettafel

Met een dienblad vol thee, schuift ook Maria aan tafel. Vrijwel direct beginnen ze met een achtergrondverhaal over het ontstaan van het wooncomplex, dat nu acht jaar bestaat. Het Vijfspronghuis is een ouderinitiatief, niet enig in zijn soort, maar wel bijzonder en uniek vanwege de lange aanloop van 14 jaar én de eigen stempel die ze op het complex hebben gedrukt.

Een huis met een eigen stempel

Regie in eigen handen

Het initiatief ontstond omdat er behoefte was aan een woonplek. Een aantal ouders, die elkaar via school en verenigingen kennen, zocht een fijne woonlocatie voor hun kind met beperking. Een veilige plek met goede zorg, waar hun kinderen een fijn bestaan opbouwen. Het had heel wat voeten in de aarde om zoiets voor elkaar te krijgen.
“We hebben op een gegeven moment de regie in eigen handen genomen,” vertelt Marjo. “We waren van veel partijen en omstandigheden afhankelijk, maar uiteindelijk is het gelukt.”

Het Vijfspronghuis begon met vijf bewoners, later acht en inmiddels zijn het er tien; vijf mannen en vijf vrouwen. Er is een geweldige klik met elkaar, zowel tussen de ouders, broers en zussen als tussen de bewoners onderling.
“We zijn een heel hechte groep,” zegt Maria dankbaar. “De betrokkenheid is groot. Iedereen is al vanaf het prille begin goed op elkaar ingesteld. Natuurlijk is er – zoals overal waar je te maken hebt met meerdere mensen – wel eens wat. Door het onderlinge respect voor elkaar, is dat nooit een groot probleem, het hoort er gewoon bij.”

Op zoek naar vrijwilligers

Sportieve bewoners in het Vijfspronghuis
Help jij ze naar hun wekelijkse sportavond brengen?

Hoewel er vaste zorg van Syndion is, doen de ouders zelf ook veel voor hun kinderen. Toch geven steeds meer ouders aan dat ze het fijn vinden als een deel van die taken overgenomen kan worden door vrijwilligers.
“Want eerlijk is eerlijk: we worden er zelf uiteraard ook niet jonger op,” lacht Maria. “We doen dit al jaren met veel liefde voor onze kinderen, maar het gaat steeds moeizamer, we krijgen zelf ook fysieke beperkingen.”

Een van de taken is het begeleiden van de sportavond, waar de helft van de bewoners wekelijks aan meedoet. Deze avond vindt plaats in een sporthal in Vianen, niet ver weg, maar er is wel vervoer en begeleiding nodig.
“Het zou fijn zijn als een vrijwilliger mee kan draaien in het rooster,” vertelt Maria.
“En meer vrijwilligers zou nog fijner zijn,” voegt Marjo toe. “Het is niet alleen dat we er zelf te oud voor worden, het is gewoon fijn dat na 40 jaar dezelfde activiteiten doen, dit een keer uit handen gegeven kan worden.”

Help jij de lieve bewoners van het Vijfspronghuis?

Ben jij in het bezit van een rijbewijs, heb je affiniteit met jongvolwassenen met een beperking en hou je van sport? Meld je dan aan om mee te draaien in hun rooster. Heb je geen rijbewijs of ben je eigenlijk niet zo sportief en wil je wel wat doen? Ook bij andere uitstapjes kunnen ze wel een extra paar handen gebruiken.

Daarnaast zoekt het Vijfspronghuis iemand die kan helpen met licht onderhoud van hun bescheiden, overwegend betegelde achtertuin. Denk aan vegen, onkruid verwijderen en zo nu en dan een beetje gezellig maken met nieuwe plantjes – het zware werk wordt uitbesteed aan een tuinman.

 

Deel: