Blog

Het slotfeest van Taalvisite

Geplaatst op: 6 februari 2019 • Leestijd: 5 minuten
Slotfeest Taalvisite
Een feestje voor de kinderen, gezinnen en vrijwilligers van Taalvisite

Afgelopen vrijdagmiddag was er een gezellig feestje in de Bibliotheek. Het is geen toeval dat dit samenviel met de Nationale Voorleesweek, want het was ook echt een voorleesfeest, voor jong en oud. De jonge feestgangers waren kleine leeskampioenen, de oudere aanwezigen hun ouders en voorleeshelden van Taalvisite. Het VrijwilligersHuis was erbij om aan jullie te laten zien hoe leuk Taalvisite is.

Wat is Taalvisite?

Afgelopen weken hebben we vaker aandacht geschonken aan Taalvisite, want er lopen heel wat enthousiaste vrijwilligers rond, zoals Esra Cebbar. Daarnaast zijn ze altijd opzoek naar nieuwe vrijwilligers, mensen die net als Esra, enorm van voorlezen houden en hart hebben voor de Nederlandse taal.

Natuurlijk kan het zijn dat je deze berichten en oproepen hebt gemist. Op de website van de bibliotheek staat uitgebreid uitgelegd wat Taalvisite inhoudt. Kort samengevat is het een manier om kinderen (van 2 t/m 12 jaar) die moeite hebben met de Nederlandse taal, op deze speelse wijze in aanraking te laten komen met taal en lezen.

Het einde van een voorleestraject
Oma Kees en Oma Koos staan klaar voor de voorstelling

Afgelopen vrijdag waren de vijftien weken van de eerste doorloop voorbij. Alle reden voor een feestje. Tijdens dit slotfeest wilden ze uiteraard de vrijwilligers bedanken. Maar vooral de kinderen die hebben meegedaan in het zonnetje zetten en te stimuleren door te gaan met lezen. Wat een feest was het! Er werd (uiteraard!) voorgelezen en er stond een theatervoorstelling op het programma.

Voordat het toneelstuk begon, werd iedereen in een korte toespraak aangemoedigd om te blijven lezen en voor de gezinnen waar Nederlands niet de voertaal is, om ook onderling Nederlands te blijven spreken. Het zijn stuk voor stuk leeskampioenen en het zou natuurlijk geweldig zijn als ze dit verder door ontwikkelen. Onderwijl stond het Theaterduo Kees en Koos klaar om te beginnen aan het toneelstuk “Waar is Harry?“, geïnspireerd op het “Een huis voor Harry”, het boek van Leo Timmers, dat dit jaar centraal stond tijdens de Voorleesdagen.

Een korte samenvatting van de theatervoorstelling
Taalvisite Waar is Harry
Het interactieve karakter van de voorstelling was een succes bij de kinderen!

Het was een leuke, interactieve voorstelling, met de grappige oma Kees en oma Koos in de hoofdrol. Ze waren hun katje Harry kwijt. Hun kleine harige vriend was vermoedelijk door een openstaand raam naar buiten geglipt, achter vlinder Vera aan. Al snel werden de kinderen erbij betrokken: met zijn allen volgden ze een spoor van kattenpootjes richting het hondenhok van Wodan, het huis van de vogels en een verzameling vuilnisbakken. De vuilnishoek was wel een beetje vies. Er lag, tot grote hilariteit van de kinderen, zelfs poep! Uiteindelijk raakten ze ook nog de weg kwijt, maar toen kwam vlinder Vera in beeld die hen veilig richting huis loodste.

Maar ja… ze waren wel met lege handen thuisgekomen. Dat was wel even een verdrietig momentje, de oma’s moesten zelfs huilen. Gelukkig vonden de kinderen het vooral erg grappig, vooral toen bleek dat Harry al die tijd gewoon lekker onder het tafelkleedje had liggen slapen! De theatervoorstelling eindigde met een vrolijk dansje.

Vrijwilligers en leeskampioenen in het zonnetje
Ook wethouder Jan Kuiper was van de partij

De vrijwilligers werden na afloop van het toneelstukje uitgebreid bedankt voor hun inzet door de bestuurder van de bibliotheek. Samen met wethouder Jan Kuiper deelde ze certificaten, een prentenboek: “Een verrassing voor Spuit Elf”, een lief knuffeldiertje (Harry) en een eetbare letter T (van Taalvisite) uit aan de deelnemende kinderen.

Alsof dat nog niet genoeg was, konden de kinderen na afloop knutselen, zich laten schminken en een vlindervangspelletje spelen. Daarnaast was er voor iedereen allerlei lekkers, thee, koffie en limonade. De bibliotheek heeft echt zijn best gedaan om er iets leuks van te maken. En dat is helemaal terecht, want taal is heel belangrijk en niet alleen de kinderen hebben gepresteerd. De bibliotheek en wij van het VrijwilligersHuis vinden het ook geweldig dat zoveel vrijwilligers zich hebben ingezet voor een ander!

Vrijwilligers zijn welkom

Hoewel er voor de volgende Taalvisiteronde, die medio maart start, al enkele voorleesliefhebbers zijn aangemeld, zoekt de bibliotheek nog wel nieuwe enthousiastelingen voor deze ronde en de periode erna. Hou jij van voorlezen, heb je affiniteit met jonge kinderen en hou je van de Nederlandse taal? Dan ben jij precies degene die ze zoeken om eens per week spelenderwijs de taal te oefenen in gezinnen met een taalachterstand.

Aanmelden kan via de vacature op onze website, rechtstreeks in ons Huis (Boogstede 12, Cityplaza), of via de bibliotheek de Tweede Verdieping.

Slotfeest Taalvisite
Kinderen konden zich laten schminken
Slotfeest Taalvisite
Gezellig knutselen en kleuren
Taalvisite slotfeest
Een huisje voor Harry maken

 

 

Deel: