Blog

Het Nieuwegeins Kamerkoor: hobby en vrijwillige inzet gaan hand in hand

Geplaatst op: 22 maart 2019 • Leestijd: 3 minuten

Het is vanzelfsprekend dat je iets doet voor de vereniging of organisatie waaraan jij of een gezinslid deelneemt. Vaak is het niet alleen vanzelfsprekendheid, het gaat vanuit hobby, betrokkenheid en passie; want ook dát is vrijwilligerswerk. Het Nieuwegeins Kamerkoor is daar een typisch voorbeeld van. Wat gebeurt er allemaal achter de schermen, zodat Nieuwegein straks kan genieten van een prachtig concert?

Wekenlang voorbereidend werk
Nieuwegeins Kamerkoor
Het Nieuwegeins Kamerkoor in de Rank (2013) – foto: archief NKK

Zondag 31 maart geeft het Nieuwegeins Kamerkoor een concert in De Rank. Er komt heel wat kijken bij de organisatie van zo’n concert. Bijna elk lid van het koor helpt daar vrijwillig op de een of andere manier aan mee. De repertoirecommissie bedenkt samen met de dirigent het thema en het programma voor de concerten. Bestuursleden huren musici in, zoeken een locatie, coördineren de organisatie en vragen subsidie aan bij de gemeente en cultuurfondsen.

Als dat rond is, dan begint het pas echt: De webmaster houdt de website nieuwegeinskamerkoor.nl actueel en de pr-commissie zorgt voor een persbericht en persoonlijke uitnodigingen. Anderen ontwikkelen posters, flyers en een programmaboekje. Ieder koorlid verkoopt kaartjes en verspreidt posters en flyers. Velen van hen helpen ook mee met de jaarlijkse Anjercollecte, waarvan het koor de helft van de opbrengst krijgt.

“Zingen in een koor betekent dat je lid bent van een vereniging en je een steentje bijdraagt aan de organisatie,” vertelt Marjan Vernooy, bestuurslid en koorzangeres van het Nieuwegeins Kamerkoor. “Met als resultaat: fijn zingen en een paar keer per jaar een optreden verzorgen.”

Wat, waar en wanneer is het Nieuwegeins Kamerkoor?
Nieuwegeins Kamerkoor in 2017 – foto: fototeam KenM

Wil jij komen genieten van het resultaat van deze vrijwillige inzet? Het Nieuwegeins Kamerkoor treedt een paar keer per jaar op. Het aankomende concert op 31 maart: “Stabat Mater”, is samen met Vocaal Ensemble Intermezzo uit de Zaanstreek.

Het Stabat Mater is genoemd naar de beginwoorden van het gedicht, Stabat mater dolorosa – vertaald: ‘De moeder stond bedroefd’ (bij het kruis). Het Stabat Mater is vele wereldtalen vertaald en door misschien nog wel meer componisten op muziek gezet.

Het programma is erg gevarieerd: van componisten uit de 17e tot en met de 21e eeuw. Sommige stukken zijn a capella, andere met begeleiding van orgel of piano – door Bas Westerhof. Beide kamerkoren zingen een aantal delen van de Stabat Mater afzonderlijk. Extra bijzonder is de dubbelkorige bewerking van Josef Gabriel Rheinberger, omdat dit dankzij samenwerking van de twee koren mogelijk is gemaakt.

Een bijzondere, muzikale ervaring, die je zelf kunt beleven in de Rank (Lupinestraat 11, Nieuwegein) op zondag 31 maart. Meer informatie vind je op hun eigen website.

Nieuwegeins Kamerkoor
Nieuwegeins Kamerkoor in de Kom (2018) – foto: fototeam KenM
Deel: