Blog

Het is feest bij de Partner Nieuwegein

Geplaatst op: 6 augustus 2020 • Leestijd: 5 minuten

Het is feest bij de Partner Nieuwegein. De stichting en de Partner als cultuurcentrum bestaan vijf jaar en hebben een breed aanbod aan podiumkunst en ruimteverhuur. Literatuur, dans, film, muziek en theater. Dit vind je op een gezellige locatie aan de Nedereindseweg 401-401A.

Het is als cultuurcentrum niet vreemd dat zij dit vieren met veel muziek én een geweldige film. Alle vijf de zondagen van augustus kun je terecht voor “Het Zingende Lustrum”, een muzikaal zondagmiddagprogramma met telkens twee optredens. De maandelijkse film op de middag gaat deze keer ook over zingen: het Amerikaanse koor van 80-plussers ‘Young@Heart’ bestaat echt en zij zingen rockmuziek. Beleef het mee op donderdag 13 augustus, 14.15 uur. Leuk ‘detail’: vanwege de feestelijke aangelegenheid is de entree gratis!

En dat is nog maar het begin. Vanwege het coronavirus verspreidt de Partner haar feestje ook over september met diverse activiteiten. Houd Facebook, Instagram en de website in de gaten om op de hoogte te blijven van de activiteiten.

Hoe het allemaal begon met de Partner

Het initiatief startte 10 jaar geleden vanwege de behoefte van Nieuwegeinse jongeren om een plek te hebben voor muziek en ontmoeting. Zo ontstond the Pit, geheel gerund door jongeren-vrijwilligers. In 2015 werd de huidige stichting de Partner opgericht die het beheer ging doen voor hele pand. In die tijd ontstond ook de naam ‘de Partner’. De Stichting wilde een samenwerkingspartner zijn zowel voor the Pit als voor de gemeente Nieuwegein.

Door een tekort aan vrijwilligers is the Pit begin 2019 helaas opgeheven en is het pand in zijn geheel door de Partner in gebruik genomen. Dat wil niet zeggen dat jongeren niet welkom zijn: de Partner staat nog steeds open voor initiatieven van jongeren.

Wat is er nog meer te doen?

Het brede cultuuraanbod bestaat niet alleen uit een gezellige middag of avond vol podiumkunsten, er is ook iedere dinsdag een goedbezochte boekenruil. En wat dacht je van SuperJam: een maandelijkse vrijdagavond die bol staat van improvisatie en inspiratie voor muzikanten en geïnteresseerd publiek.

Over zelf muziek maken gesproken. Wist je al dat je er een goed-toegeruste oefenruimte kunt huren? Ook de Grote Zaal is beschikbaar als repetitieruimte en ben je eenmaal zover dat je als muzikant of band wilt optreden dan biedt de Partner je graag je eerste podium.

Samen mogelijk maken

“Samen maken wij mogelijk” is het motto van de Partner. En het team dat uitsluitend uit vrijwilligers bestaat, maakt dat elke dag waar. Samen houden ze de boel draaiend, met veel creativiteit en zonder structurele subsidie. Het team onderhoudt het pand geheel voor eigen rekening en daarvoor zijn inkomsten nodig. Die komen uit de verhuur van ruimtes voor een besloten feestje en daarnaast uit vergader- en oefenruimtes.

Vergaderzaal de Partner
Vergaderzaal van de Partner

Jammer genoeg brak juist in het lustrumjaar de coronacrisis uit. Dit gaat ten koste van de noodzakelijke inkomsten. De zaalverhuur voor besloten feestjes, waar de gasten hun eigen drankjes en catering regelen, heeft maandenlang volledig stil gelegen. Ook nu dat met een aangepast huurreglement weer wat op gang komt, blijven de aanvragen nog ver achter bij eerdere jaren.

Gelukkig zijn kleine samenkomsten weer toegestaan, ook al betekent dit dat er slechts plek is voor een derde van de totale capaciteit. Toch laten de vrijwilligers zich niet uit het veld slaan, zij denken alleen maar in mogelijkheden; hoe kan het ook anders met zo’n mooi motto!

De geluidstechnici van de Partner bedachten creatieve oplossingen, zodat zoveel mogelijk bezoekers kunnen genieten van de acts op zondagmiddag. Er staan buiten stoelen en tafeltjes opgesteld, en via  een scherm en boxen kun je het optreden ook goed volgen als er binnen geen plek meer is. Ook in de barruimte is een scherm met extra zitplaatsen. Zo vinden ze een nieuwe weg om verder te gaan. Inmiddels is de grote zaal helemaal ‘coronaproof’, dankzij drie uitstekende ventilatiesystemen en gespreide zitplaatsen.

De eerste lustrumzondag was een succes

De Partner lustrumfeest
Buiten dansen als veilig alternatief

Dat het ook op die manier een succes kan worden, bleek afgelopen zondag 2 augustus, tijdens het spetterende optreden van Mel@nie. Speciaal voor de gelegenheid trad ze op met band. De 21-jarige Melanie Reindertsen is een getalenteerde singer/songwriter. Je kunt haar kennen van de talentenshow We Want More op SBS6, waar ze zondag 9 augustus in de halve finale staat.

“Het was een geweldige middag, met een gevulde grote zaal, die dankzij de goede ventilatie heerlijk fris bleef”, vertelt Rita enthousiast; “als afsluiter heeft Mel@nie haar meest swingende nummer nog een keer gespeeld, zodat we buiten nog even kon dansen. Op veilige afstand natuurlijk.”

Heb je deze zondag gemist? Goed nieuws: er volgen nog vier leuke, muzikale zondagen in augustus. Optredens van 15.00-17.00uur (gratis entree).

Melanie Reindertsen
Mel@nie tijdens haar optreden in de Partner Nieuwegein

Ook mogelijk maken?  

In de Partner is van alles te doen en hulp is welkom. Van oproepkracht voor podiumbouw tot een rol in het bestuur. Op onze website vind je onderaan de pagina de openstaande vacatures. Vul je gegevens in en de Partner belt je voor een kennismaking.

Kun jij op een andere manier helpen of een bijdrage leveren? Mail naar: info@departnernieuwegein.nl of bel: 06 54136897.

Alle beeldmateriaal: ©De Partner Nieuwegein

Deel: