Blog

Help een handje mee via Handjehelpen

Geplaatst op: 9 mei 2019 • Leestijd: 4 minuten

We hebben regelmatig inspirerende gasten in ons ‘Huis’ aan de Boogstede 12 in Nieuwegein. Zowel mensen die zich aanmelden voor vrijwilligerswerk, als leden van maatschappelijke organisaties die juist vrijwilligers zoeken.

Dit keer kwam Tineke de Vink, werkzaam als regiocoördinator bij Handjehelpen. Handjehelpen zet zich al veertig jaar in voor kinderen en volwassenen met een beperking en gelooft in een samenleving waar iedereen mee kan doen en waar mensen zich voor elkaar inzetten. Tineke plaatst met grote regelmaat leuke vacatures op onze website. Het zijn vaak vacatures die vragen om een-op-eencontact, in de vorm van een maatje voor een hulpvrager. En niet zonder succes, afgelopen week is er via het VrijwilligersHuis nog een leuke match gemaakt tussen een vrijwilliger en de zesjarige hulpvrager Zahira, die iemand zocht om samen mee te lezen.

Wat doet Handjehelpen precies?

Handjehelpen ondersteunt mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Denk hierbij aan: kinderen en volwassenen met een verstandelijke, lichamelijke, psychiatrische en/of zintuiglijke beperking, een chronische ziekte of gedragsproblemen. Of aan mantelzorgers en overige familieleden die wat ondersteuning kunnen gebruiken.

Dat doen zij door een zorgvuldige match te maken tussen hulpvrager en vrijwilliger of stagiair. De ondersteuning vindt plaats in de thuissituatie. Hierbij is het uitgangspunt altijd de behoefte van de hulpvrager.

Een nieuw project: ervaringsmaatje

Naast deze vorm van hulp heeft Handjehelpen een nieuw project: ‘ervaringsmaatje’. In sommige gezinnen gaat de aandacht vooral uit naar een gezinslid dat een beperking heeft. Dit kan een broer of zus zijn, of zelfs een vader of moeder. Een ‘gezond kind’ helpt vaak ongemerkt mee in de bijkomende zorgtaak. Dan kan het erg fijn zijn dat er ook wat speciale aandacht voor hem of haar is. Om die reden is ‘ervaringsmaatje’ opgezet.

Een ervaringsmaatje is een jonge vrijwilliger of stagiair ook jonge mantelzorger is of is geweest. Hij of zij kan een luisterend oor bieden of gewoon leuk gezelschap zijn om iets mee te ondernemen. Handjehelpen zoekt per gezin een passend maatje waar echt een ‘klik’ mee is. Interesse? Kijk hier voor meer informatie.

Hoe gaat Handjehelpen te werk?

De aanmelding voor alle vormen van hulpvragen is laagdrempelig: er is geen verwijzing of indicatie nodig. Een aanvraag kun je gewoon zelf doen of kan via een professionele hulpverlener komen. Dit kan telefonisch of via internet. Na de aanvraag komt de regiocoördinator van Handjehelpen kennismaken. Deze probeert dan nauwkeurig te achterhalen wat precies de wens is. Zo kan er goed in kaart worden gebracht wat de hulpvraag kan zijn voor de vrijwilliger.

Handje HelpenEr wordt benadrukt dat een maatje via Handjehelpen niet hetzelfde is als een innige vriendschap. Al ontstaat dat vaak wel na verloop van tijd. Maar er is ook een periode van afscheid nemen en het blijft vrijwilligerswerk. Ook wordt uitgelegd dat als hulpvragers op zoek zijn naar een relatie, dat ze niet door Handjehelpen geholpen kunnen worden.

Aanmelden als vrijwilliger

Jezelf aanmelden als vrijwilliger is al net zo eenvoudig. Je kunt je ‘blind’ aanmelden, maar ook gericht reageren op openstaande vacatures via het VrijwilligersHuis of de website van Handjehelpen. Als Handjehelpen denkt dat er een leuke koppeling gemaakt kan worden, dan word je als vrijwilliger voorgesteld aan de hulpvrager.

Vrijblijvend tot aan de match

Uiteraard kun je in dit stadium altijd afzeggen als het je toch niks lijkt. Daarna ga je kennismaken, dit kan samen met Handjehelpen of alleen. Ook na dat kennismakingsgesprek kunnen beide partijen nog ‘afhaken’.

Die vrijblijvendheid is niet voor niets. Handjehelpen wil ervoor zorgen dat zowel de vrijwilligers als de hulpvragers een klik voelen. Dat maakt het vinden van een geschikt maatje een uitdaging, maar het is juist zo belangrijk dat beiden zich met elkaar verbonden voelen. Gelukkig zijn het meestal succesverhalen. Handjehelpen belt na een tijdje altijd na om te vragen hoe het contact verloopt. Dat is erg leuk om te doen, want de match blijkt in de meeste gevallen te kloppen. Mensen die reageren, worden al blij van de vacature zelf en dan zit het vaak al goed.

Wil jij ook graag wat doen voor een ander?

Lijkt het jou ook leuk om ‘een handje te helpen’? Handjehelpen zoekt vrijwilligers met inlevingsvermogen, die stevig in hun schoenen staan en het hart op de goede plek hebben. Zij bieden jou afwisselend en zinvol werk, begeleiding op maat en regelmatig interessante themabijeenkomsten over specifieke onderwerpen. Omdat Handjehelpen dit jaar veertig jaar bestaat, worden er ook diverse leuke festiviteiten georganiseerd.

Interesse? Kijk op onze website, of op handjehelpen.nl voor meer informatie!

 

Foto’s © Handjehelpen.nl

Deel: