Harry Koppelrath

“We vonden het zonde als al die oude spullen met historische waarde gingen verdwijnen.”

Harry Koppelrath werkte 40 jaar bij Telecom en is nu sinds jaar en dag voorzitter van stichting het Vreeswijks Museum. Voor dit interview ging VrijwilligersHuis Nieuwegein naar de betreffende locatie waar deze bezielde vrijwilliger zich al jaren voor inzet. Bij het interview zat een spontane rondleiding door het museum inbegrepen: een bijzondere plek met veel historie, die absoluut de moeite van een bezoek waard is.

De uitgebreide collectie van het Vreeswijks museum laat de charme van het oude Vreeswijk zien: een buurtwinkeltje, een gezellig ouderwetse woonkeuken, de stuurhut van een sleepboot, de brandspuit, een loodzwaar duikerspak, de zandwinning en wat voor bodemschatten dat zoal opleverde, het is teveel om op te noemen. Kom vooral zelf een keer kijken! Loop je vrijwilliger Harry mis? Dan heb je in ieder geval nog dit interview om terug te lezen.

Leuk om het Vreeswijks museum van binnen te mogen zien. Wat doe je precies en hoelang doe je dit al?

“Inmiddels ben ik al ruim 30 jaar vrijwilliger voor het Vreeswijks Museum. Dit begon ooit als onderdeel van het buurthuis, maar om de spullen die we in de loop der tijd hebben verzameld veilig te stellen, zijn we op een gegeven moment een stichting geworden. Ik ben echter al vanaf het eerste uur bestuurslid. Toen ik met de VUT ging, werkte ik al snel 40 uur per week, maar nu ben ik toch wel langzaam aan het afbouwen hoor. Ik ben nog drie dagen per week actief voor het museum.”

Dat is nog steeds best veel! Daar moet wel veel liefde voor historie in zitten. Is dat ook de reden dat je dit bent gaan doen?

“Ja, eigenlijk wel. Vroeger was Vreeswijk een schippersdorp. Maar met de samenvoeging van de dorpen Jutphaas en Vreeswijk tot het huidige Nieuwegein zou er veel geschiedenis verloren gaan. We vonden het zonde als al die oude spullen met historische waarde gingen verdwijnen, dus staken we op een dag de koppen bij elkaar om te gaan brainstormen.”

Logisch dat je na ruim dertig jaar zulk intensief vrijwilligerswerk voorzichtig gaat afbouwen, begrijp ik hieruit dat er vervanging nodig is?

“Ja, er zijn sowieso altijd wel nieuwe vrijwilligers nodig. Maar we zoeken inderdaad ook nieuwe bestuursleden. Iemand die mij op kan volgen, een secretaris, maar ook gastheren en gastvrouwen zijn welkom. Het valt nog niet mee om mensen voor deze functies te vinden.”

Dat is jammer en daar gaan wij als VrijwilligersHuis natuurlijk mee aan de slag! Maar hoe komt het dat het niet vanzelf gaat, denk je?

“Ik ben er zelf mee opgegroeid. Ik zat al vroeg bij de vakbond, maar zat ook in het schoolbestuur: MR, OR en ik ben nog actief geweest in een wijkoverlegorgaan. Dat was voor mij heel vanzelfsprekend. Maar de mentaliteit is veranderd. Tegenwoordig roept men al snel: ‘wat levert het op?’ De mensen willen geld zien of hebben geen tijd omdat ze druk zijn met hun betaalde baan. We hebben ooit op een vrijwilligersmarkt gestaan. Daar hebben we veel tijd in gestoken, maar uiteindelijk hielden we er maar één vrijwilliger aan over en die is inmiddels ook alweer overleden. Dat is jammer, want dit levert meer op dan geld.”

Dat laatste is inderdaad een vaak gehoord argument om toch vrijwilligerswerk te gaan doen. Wat levert het  jou op?

“Je kunt thuis achter de geraniums gaan zitten, maar je kunt ook wat nuttigs gaan doen. Dit geeft mij voldoening.”

 

Deel:
Leeftijd: 76
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: Stichting het Vreeswijks Museum
Leukste ervaring:

“We hebben ons als museum ingespannen om de oude sluis te behouden. Met het wijkorgaan zijn er stuivers ingezameld om de restauratie te betalen. Deze zijn later ingemetseld in de oude sluis. Maar wij deden zelf ook mee met een ludieke actie: we hadden vlotjes gebouwd met daarop Asterix en Obelix. Die hebben lange tijd in de sluis rondgedobberd, dat was een erg leuk gezicht. Helaas zijn ze met de restauratie afgedreven richting Jutphaas en hebben we ze nooit meer teruggezien.”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.