Blog

Gastblog van Mandy over het Alzheimer Café

Geplaatst op: 28 januari 2019 • Leestijd: 4 minuten

Alzheimer is volgens het CBS volksziekte nummer een in Nederland. De cijfers zijn opmerkelijk: een op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie, bij vrouwen zelfs een op de drie. Ieder uur komen er vijf patiënten bij met Alzheimer, vasculaire dementie of een van de andere vijftig vormen van dementie.

Iedereen die met deze ziekte te maken krijgt, weet: het heeft een enorme impact op de patiënt en diens omgeving. Het Alzheimer Café zorgt er voor dat je niet met vragen hoeft te blijven rondlopen. Domeinmakelaar Zorg en Welzijn Mandy Leijen was afgelopen donderdagavond op bezoek bij het Alzheimer Café Nieuwegein (in ZorgSpectrum locatie Vreeswijk aan de Lekboulevard 10). Ze vertelt over haar ervaringen in haar interessante gastblog.

Nog nooit van het Alzheimer Café gehoord?

Iedere vierde donderdag van de maand is het Alzheimer Café een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en kennissen. Voel je welkom wanneer je bijvoorbeeld bang bent dat je naaste of jijzelf dementie krijgt. Of wanneer jij of iemand uit je omgeving pas de diagnose dementie heeft gekregen en je daardoor vol vragen zit.  Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn uiteraard van harte welkom.

Tijdens deze avonden wisselen de bezoekers ervaringen uit met elkaar. Er wordt niet alleen gesproken over persoonlijke ervaringen, maar ook over allerlei mogelijkheden voor hulp- en dienstverlening. Het Alzheimer Café zorgt voor een veilige omgeving en prettige sfeer waarbij je profiteert van elkaars ervaringen, kennis en kunde.

Wetenschappers aan het woord

De avond wordt geleid door psychologe Maartje Hoens. Tevens is er altijd een professional uit het werkveld aanwezig. Zoals iemand van het Ontmoetingscentrum in Nieuwegein of van Steunpunt Mantelzorg. Of een notaris, die antwoorden heeft op vragen over het opstellen van een testament voor een dementerende patiënt. Ook zitten er regelmatig casemanagers in de zaal. Een casemanager is een onafhankelijke, professionele hulpverlener die de patiënt en mantelzorger kan begeleiden. Hij of zij  informeert, denkt mee, adviseert en regelt zorg.

Elke avond staat er een ander onderwerp centraal. Afgelopen donderdag was het thema: “wetenschappers aan het woord”. Deze wetenschappers informeerden de bezoekers over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van onderzoek naar dementie.

Ik ben nu een paar keer bij het Alzheimer Café geweest. Het valt me iedere keer op dat er een heel fijne en open sfeer heerst; of het nu gaat over wetenschappelijke feiten of persoonlijke bevindingen.  Het is een avond waarbij iedereen zich veilig lijkt te voelen om ervaringen en tips uit te wisselen.

Afhankelijk van de hulp van vrijwilligers
Alzheimer Café
De vrijwilligsters van het Alzheimer Café

Deze avonden kunnen echter niet gedraaid worden zonder de hulp van vrijwilligers. Vrijwilligster Cocky Struijs vertelt dat ze al vanaf het begin (10 jaar geleden) is begonnen bij het café. Dit terwijl ze ook nog werkzaam was als medewerker Welzijn & Activering bij ZorgSpectrum. Ze merkte dat ze met haar ervaring in het werkveld een goede bijdrage kon leveren aan deze avonden.

Ook vrijwilligster Marjolein Uijlenhoed is er al vanaf het begin. Zij heeft als ervaringsdeskundige veel kennis paraat voor mensen die nu net met dit ziektebeeld te maken krijgen. Zij zorgt ook voor de uitleen van de boeken op de leestafel.

Dit betekent echter niet dat iedere vrijwilliger ook een ervaringsdeskundige is of moet zijn. Om mee te helpen met het Alzheimer Café is het vooral belangrijk dat je vriendelijk en gastvrij bent.

 

Er is meer hulp nodig in het Alzheimer Café

In totaal zijn er nu zes vrijwilligers, die met elkaar kunnen rouleren. Zij zorgen voor een warme ontvangst van de bezoekers, verzorgen iedereen van een kopje koffie of thee en geven informatie waar nodig. Het zou heel fijn zijn als dit team uitgebreid zou kunnen worden met nog een paar vrijwilligers.

 

Ben jij dat vriendelijke gezicht dat zij zoeken? Meld je dan aan voor deze vacature via onze website. Heb je nog vragen? Wij staan iedere werkdag voor je klaar in het VrijwilligersHuis (Boogstede 12, Cityplaza) om je te informeren en jouw vragen te beantwoorden. Wil je specifiek met onze domeinmakelaar Zorg en Welzijn Mandy Leijen spreken, dan is dat ook mogelijk, zij zit een aantal dagen van de week in ons VrijwilligersHuis.

 

Deel: