Blog

Gastblog van Fotograaf Gerard van Santen

Geplaatst op: 5 juni 2019 • Leestijd: 4 minuten

Symposium Parkinson Vereniging: kijk mee door de ogen van de fotograaf

Gerard van Santen draaide een dag mee als vrijwilliger bij het Symposium 2019 van de Parkinson Vereniging. Deze vacature promootten wij een paar weken geleden, met succes! Hij reageerde via onze website om zijn kennis en ervaring nuttig in te zetten. Hij fotografeert al meer dan 50 jaar met veel plezier. Ook dát is vrijwilligerswerk. In dit gastblog vertelt hij hoe hij de dag heeft beleefd.

Naar aanleiding van een oproep op internet, meldde ik mij als fotograaf voor het landelijk symposium van de Parkinson Vereniging. Het betrof een groot, dagvullend evenement in twee zalen. Een plenaire zaal voor sprekers met kennis van de stand van zaken en nieuwe ontwikkelingen, en een zaal voor versnaperingen en uitwisseling van onder andere ervaringen, wetenswaardigheden en praktische tips. Deze zaal was tevens gevuld met stands van leveranciers van producten en diensten waarmee de bezoekers (> 500) in meer of mindere mate geholpen zouden zijn.

Een gedegen voorbereiding

Voor een integraal fotoverslag kreeg ik uit de vereniging een plezierig en bevlogen contactpersoon (Miriam Leenders) toegewezen. We hadden prettig contact, waarbij we de verwachtingen over en weer en een aantal praktische aspecten uitwisselden.

Dit was heel nuttig voor zaken als het dagprogramma, het tijdsschema, foto’s en privacy. Maar ook voor antwoorden op vragen als: welke ‘belangrijke mensen’ moeten in ieder geval op de foto en hoe herken ik die? Hoe worden de foto’s overgedragen en binnen welke tijd?

Hands-on op de dag zelf

Fotograferen voor een symposium is wat anders dan standaard (portret)fotografie. Met een hands-on-mentaliteit begon ik aan de dag. De sprekers fotografeerde ik zoveel mogelijk vanuit een zijwaartse positie, zodat tussen spreker en de zaal geen barrière ontstond.

Ik probeerde daarnaast zowel de individuele mens als de setting – de bezoekers in de enorme zalen – vast te leggen. Ook de plezierige ambiance moest worden getoond; de vereniging heeft iets weg van ‘een grote familie’. Een mix van patiënten, mantelzorgers, begeleiders, geïnteresseerden en meer. Dat is natuurlijk prachtig om in mijn foto’s te laten zien.

Een bijzondere en indrukwekkende ervaring

Het was een dag met opvallende observaties. Wat mij direct opviel, was: men steunt elkaar. Gelukkig maar! “Je kunt aan Parkinson niet sterven,” hoorde ik iemand zeggen. Wel heeft de patiënt, als ik de presentatie van een ervaringsdeskundige goed heb begrepen, last van “off” en “on”. Psychische en fysieke inspanningen worden onverklaarbaar genegeerd of zo goed mogelijk opgepakt. Een leven met “off’s”en “on’s” in de volle breedte.

Aan het einde van de dag sloot ik, onder het genot van een wijntje, aan bij een koppel aan een tafeltje en had een gezellig gesprek. De een vertelde over verre vakanties. De ander was duidelijk patiënt en vertelde ook mee, maar na 1-2 zinnen werd de stem zachter en het verhaal minder samenhangend. Ik probeerde zonder veel succes de drie-spraak te redden. Even voelde ik mij heel onmachtig, maar het was al met al een indrukwekkende ervaring.

Terugblik op een leerzame dag

De vereniging was erg content met de resultaten en mijn ‘optreden’ op die dag. Inmiddels is dit project gesloten. De foto’s zijn in het bezit van de opdrachtgever (de Parkinson Vereniging). Er wordt bij vrijwilligerswerk doorgaans gedacht aan dingen doen vóór of  mét mensen, maar PR is natuurlijk ook belangrijk, en daarbij zijn foto, video en social media onontbeerlijk.

Mijn terugblik als vrijwillige fotograaf op het symposium is er een met gemengde emoties: diep onder de indruk over wat ik zag aan onderlinge steun, maar ook de wens dat de jaarlijkse symposiums en andere activiteiten het leven van ernstige zieken kan verlichten. Ik hoop dat mijn foto’s daaraan bijdragen als welkome herinnering aan een moment van hoop en een moment van “on”.

Gerard van Santen
Fotograaf

Het VrijwilligersHuis had zelf ook contact met Miriam Leenders van de Parkinson Vereniging. Zij zegt over de fotograaf: “Voor beide partijen was dit een leuke ervaring, wij waren erg geholpen met de werkzaamheden van Gerard en hij heeft deze dag als heel plezierig ervaren, mede door de nieuwe informatie die hij opgestoken heeft en het leuke contact met onze doelgroep.”

Voor ons leuk om te horen hoe succesvol een match kan zijn, ook als het een eendagsvacature betreft. Ook benieuwd wat wij te bieden hebben aan eenmalige vacatures? Kijk op onze website of er iets tussen zit wat bij je past!

Parkinson Symposium
Fotografie G. van Santen

 

 

Deel: