Frans van Erven

“Een tuin die voor iedereen toegankelijk is, waar mensen samenkomen, genieten en tot rust kunnen komen.”

De tafelgast van deze keer is Frans van Erven. Hij zet zich in voor verschillende organisaties, maar zijn grootste passie is Cirkeltje Rond. Vrijwilligershuis Nieuwegein stelde hem wat vragen over dit leuke groene buurtinitiatief van de Fokkesteeg.

Cirkeltje Rond is een openbare buurttuin en meer dan alleen een tuin. Het is een sociale ontmoetingsplek voor jong en oud. Er is van alles te vinden: groenten, fruitboompjes, kruiden, bloemen. Er staan bankjes waar de bewoners van het omliggende verzorgingstehuis vaak plaatsnemen voor een praatje of om te genieten van het uitzicht. Er is een wilgenhut voor kinderen om in te spelen en een kleine arena (het cirkeltje) in het midden, waar soms kleine evenementen worden georganiseerd, zoals muziekavonden.

Hoe kom je erbij om juist dit te gaan doen?

“In 2014, aan de vooravond van mijn pensioen woonde ik een voorlichtingsavond bij in het verpleeghuis in mijn wijk, waar de plannen op tafel kwamen om deze tuin aan te leggen. In 2016 ging ik daadwerkelijk met pensioen. De tuin was er al, maar er waren te weinig vrijwilligers, waardoor het niet goed liep. Zodoende heb ik besloten het over te nemen om te voorkomen dat het project zou stoppen. Ik coördineer nu de werkzaamheden samen met de lokale buurtbewoners van Fokkesteeg.”

Een tuin bijhouden vraagt veel inzet, hoeveel uur gaat hier inzitten? En gaat dat ook het hele jaar door?

“Gemiddeld zo’n zestien uur per week, in de zomer iets meer, in de winter wat minder, maar een tuin geeft het hele jaar door werk. ”

Wat is de grootste uitdaging op het gebied van je vrijwilligerswerk bij Cirkeltje Rond?

“Dat is toch wel om mensen er bij te krijgen en ook betrokken te houden. We hebben nu een vijftal vaste mensen en een paar vrijwilligers die af en toe komen aanwaaien of periodiek grote klussen aanpakken. Maar iedereen is uiteraard welkom om af en toe te komen helpen!”

Dat lijkt me ook lastig, om mensen betrokken te houden. Wat is de grootste misvatting omtrent vrijwilligerswerk?

“Die zou er niet moeten zijn! Je kunt als vrijwilliger gewoon zelf bepalen hoeveel uur je jezelf inzet. Juist de uitdagingen opzoeken en er van leren is wat vrijwilligerswerk zo leuk maakt. Een tuin bijhouden is heel leerzaam, toen ik begon wist ik niet zoveel van gewassen, maar daar zijn tegenwoordig hele handige apps voor.”

Wat vind je zelf het mooiste dat je tot nu toe hebt bereikt?

“Dat de tuin voor iedereen open en toegankelijk is. Het is een plek geworden waar mensen graag naar toe gaan. Een van de mooiste momenten vond ik toch wel toen iemand naar me toe kwam met de mededeling dat ze hier voor het laatst zou komen, want helaas was haar vader overleden. Maar omdat haar vader altijd met zoveel plezier de tuin had bezocht, wilde ze toch even laten weten hoe dankbaar ze was voor die momenten.”

Dat is inderdaad een mooie opsteker, daar krijg je energie van! Tot slot de vraag: ga je hier nog lang mee door?

“Een goede gezondheid is niet vanzelfsprekend, maar zolang ik gezond van lijf en leden ben en het ook nog leuk vind ga ik hier mee door.”

Deel:
Leeftijd: 67
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: Cirkeltje Rond, FNV belastingservice en Samen Duurzaam Nieuwegein
Leukste ervaring:

“Diverse nominaties, zoals bijvoorbeeld voor de Gouden Zwaluw. En van de gemeente te horen krijgen dat we boven verwachting hebben gepresteerd. We krijgen veel waardering op die manier.”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.