Blog

Fotogroep Fotogein viert jubileum met een Fotofestival

Geplaatst op: 25 maart 2019 • Leestijd: 5 minuten

Voor de hobbyfotografen onder de Nieuwegeinse samenleving is er Fotogroep Fotogein. Deze club bestaat uit 25 enthousiaste leden, die wekelijks bij elkaar komen om te fotograferen en foto’s te bespreken. Dit jaar bestaat Fotogein veertig jaar.

Om dit te vieren organiseren de leden voor het eerst in Nieuwegein een fotofestival op 25 mei 2019 in het Atrium (begane grond) van het Stadshuis. En niet zomaar een fotofestival, een festival dat volledig draait op de inzet van vrijwilligers met een belangeloos doel. Zij gebruiken dit jubileumfeest om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor “Fotografie tegen armoede”.

Wat is Fotografie tegen Armoede?

Fotogein steunt de Stichting ‘Fotografie tegen armoede’ met de opbrengst van het festival. Deze stichting is opgezet door de talentvolle, Woerdense vakfotograaf Dies Groot. Dies begon al op zeer jonge leeftijd met fotograferen en ontwikkelen. Dat bleef niet zonder resultaat: in 2000 werd hij wereldwijd hoofdprijswinnaar van de prestigieuze Kodak/Hasselblad Millennium fotowedstrijd in New York.

Een jaar later richtte hij de stichting op die hulp biedt aan succesvolle, kleinschalige hulpprojecten voor mensen in extreme armoede, uit onder andere Srebrenica, Guatemala en Roemenië. Dit doet hij in samenwerking met betrouwbare mensen en kleine organisaties, zoals Fotogein.

Het fotofestival is meer dan een inzamelingsactie en jubileumfeest
Fotografie tegen armoede
Themafoto ‘contrasten’, foto: Jan Donders – Fotogein

Eigenlijk is het festival gebouwd op vier pijlers. Als eerste de hierboven beschreven inzamelingsactie ‘Fotografie tegen armoede’. Maar een festival opzetten kost ook geld, daarom is er een sponsoractie aan gekoppeld. Bedrijven die het fotofestival willen sponsoren, krijgen daarvoor in de plaats een unieke bedrijfsreportage die een lach op het gezicht brengt.

Daarnaast zijn, in het kader van het jubileumjaar, diverse scholen in Nieuwegein benaderd met het aanbod om in groep 7/8 één keer per week en in totaal drie lessen fotografie te geven. De lessen worden verzorgd door fotografen van Fotogein.

Deze basisschoolleerlingen maken zelf ook foto’s. Dit vormt de tweede pijler van het festival, want een deel van het eindresultaat hiervan, zal te zien zijn in de expositie ‘Jong Nieuwegein’. Liefhebbers zoals (groot-)ouders en vrienden, kunnen de jeugdfoto’s kopen voor 2 euro per stuk. De opbrengst is volledig voor het goede doel. Een jury, bestaande uit leden van Fotogein en een vakfotograaf, beoordeelt de foto’s uiteindelijk en kiest de mooiste uit. De winnaar krijgt de jeugdprijs in de vorm van een mooi cadeau.

Wij zijn Nieuwegein

Het derde onderdeel van het fotofestival is minstens zo bijzonder: voorafgaand aan het festival kun je (op vrijdagavond 10 mei en zaterdag 11 mei) voor slechts 2 euro een mooie portretfoto laten maken. Dit is eveneens in het Atrium. Je krijgt het portret digitaal thuisgestuurd en alle portretfoto’s bij elkaar worden afgedrukt op een vinyl van 3 x 8 meter. Dit vormt later het decor ‘Wij zijn Nieuwegein’ van het fotofestival.

Ben je dat weekend toch al in CityPlaza? Maak gebruik van deze unieke kans en loop even langs voor een foto. Je hebt voor een zacht prijsje een mooi portret dat je kunt gebruiken als profielfoto of bijvoorbeeld voor je CV. Daarnaast maak je ook nog eens kans om bij de opening van het festival door wethouder John van Engelen te worden gekozen als winnaar. De prijs is niet mis: een fotocamera ter waarde van 150 euro!

Tot slot: het fotofestival zelf
Fotogein
Fotothema ‘contrasten’, foto: Ruud van Eijkelenborg – Fotogein

Het belangrijkste is natuurlijk het festival zelf, dat gratis toegankelijk is voor iedereen. Of je nu zelf fotografeert of niet, het is sowieso leuk om te bezoeken. Al is het maar om de mooie exposities te komen bekijken. De ene foto-expositie bestaat uit werk van de Fotogeiners zelf, in het thema ‘Contrasten’. Ook is het resultaat van het scholenproject te bewonderen: ‘Jong Nieuwegein’ en zal de jeugdwinnaar worden bekendgemaakt.

Als je zelf graag fotografeert, kun je helemaal je hart ophalen: het bekende magazine ‘Zoom.nl’ komt met promotiemateriaal naar het festival. Er zal een demonstratie fotoshop en lightroom worden gegeven. Tevens is vakfotograaf Dies Groot aanwezig, is er een professionele fotoset met een oldtimer en vind je veel informatie over alles wat met fotografie te maken heeft.

Exposities in de hele maand mei

Heb je als (hobby)fotograaf of liefhebber van fotokunst nog niet genoeg aan het fotofestival? Er is goed nieuws, want er is in de hele maand mei nog genoeg te beleven. Naast de eerdergenoemde mega fotoshoot op 10 en 11 mei, zijn er op diverse plekken tijdelijke foto-exposities te zien van leden van Fotogroep Fotogein.

  • Kunstgein Podium (van 30 april t/m 25 mei)
  • Bibliotheek Nieuwegein (gehele maand mei)
  • Theater De KOM (van 27 april t/m 26 mei)
  • Kringloopwinkel Nieuwe Hoop (gehele maand mei)

Wij hopen jou ook te zien tijdens het fotofestival 25 mei. Tot dan!

Fotothema ‘Contrasten’, foto: Ton Verweij – Fotogein
Deel: