Blog

Enzo Knol, wie is dat?

Geplaatst op: 19 september 2019 • Leestijd: 3 minuten

Aan onze tafel is een speciale gast geschoven: Henk van Montfoort (71). Wij kennen Henk via de Nieuwegeinse filmclub de Geinfilmers en hebben hem bereid gevonden om zo nu en dan leuke filmpjes voor ons te maken. Wij stellen alvast deze doorgewinterde vrijwilliger aan jullie voor.

Ruim veertig jaar filmervaring

Toen Henk in de jaren ’70 een camera leende om mee te nemen op vakantie, begon zijn interesse in zelf filmen. Het prille begin van wat zich zou gaan ontwikkelen tot een immense verzameling van stapels 8 mm filmrollen, kasten vol videotapes, cassettes en DVD’s.

Na een eerste open dag van de pasgeboren filmclub de Geinfilmers, besloot hij lid te worden om meer ervaring op te doen met de 8mm camera; van de praktijk en elkaar leer je immers het meest. De eerste jaren bestond de club uit 13 leden, tot halverwege de jaren ’80 de videocamera (video 8) in opmars kwam.

Wie is Enzo Knol?

Tot onze verrassing is Henk fervent autorallyfan. Zeker 25 jaar lang zat hij zelf achter het stuur, tegenwoordig registreert hij de rallyraces met zijn camera. Zo ook in maart 2018 bij de rally in Emmeloord. Het viel hem op dat een onbekende gast aan tafel, die – getuige de videocamera in zijn hand – blijkbaar ook van filmen hield, wel erg veel aandacht kreeg. Met name van jonge, dweperige meisjes.

“Ik zat al een flinke tijd met hem aan tafel, toen ik doorkreeg dat de jongeman in kwestie uitgenodigd was om mee te rijden in een rallywagen”. Henk had op dat moment geen idee dat het niemand minder dan Enzo Knol was. “Enzo Knol? Wie is dat nou weer?”; blijkbaar iets minder onbekend dan hij had kunnen bedenken. Filmervaring heeft Henk meer dan genoeg, vloggen is duidelijk van een andere generatie.

Fokkesteeg-er van het jaar 2019

Henk van Montfoort kent niet alleen een lange filmhistorie, hij is ook al bijna veertig jaar vrijwilliger. Deze geschiedenis begon in 1980 waar hij penningmeester werd in buurthuis Fokkesteeg. Daar bleef het niet bij.  Als vrijwilliger bij Werkgroep Woonomgeving (tegenwoordig Wijknetwerk Fokkesteeg) maakte hij zich sterk voor de voorbereidingen van buurthuis DOK 101 dat in 1983 werd gebouwd (later de Steeg en nu La Caza).

Voeg daaraan toe: 14 jaar bij Bouwspeeltuin Zuid (later Jeugdland) en bijna 20 jaar verkeersregelaar bij de avondvierdaagse. Dit alles naast zijn vaste baan als boekhouder bij Fiat Auto Nederland. Diepe buiging voor deze toegewijde Nieuwegeiner. Met gepaste trots laat hij ons zijn award zien: Fokkesteeg-er van het jaar 2019. Wij vinden het meer dan terecht!

Fokkesteeg-er van het jaar 2019
Fokkesteeg-er van het jaar 2019

Videoclub Nieuwegein bestaat 40 jaar

Wat ooit begon als de Geinfilmers heet nu Videoclub Nieuwegein; dit jaar vieren zij hun veertigjarig bestaan. Met het veranderen van filmtechnieken is de opzet van de club nauwelijks veranderd, vertelt Henk: “je leert als clublid van opdrachten, wedstrijden en elkaars opbouwende kritiek en er worden interessante filmcursussen van NOVA aangeboden”.

Vanwege het jubileum organiseren zij op 30 november 2019 een filmfestival. Heb je zelf ooit een film gemaakt over Nieuwegein? Dan kun je deze inzenden voor deelname aan het festival, dat een podium vormt voor het tonen van films met gebeurtenissen over Nieuwegein. De ideale kans om jouw film aan een groter publiek te laten zien!

Welkom in ons team

Henk’s bijdrages worden misschien geen half uur durende vlogs à la Enzo Knol, toch zien wij graag zijn beeldende en informatieve bijdrage tegemoet. Henk van Montfoort: welkom als vrijwilliger in ons gezellige team!

Deel: