Heb jij een achtergrond als coach?

Deel jouw kennis met de vrijwilligers van Vreeswijk

Blog

Een professionele coach voor Fort Vreeswijk

Geplaatst op: 28 april 2020 • Leestijd: 3 minuten

Het is misschien ‘corona’ wat de klok slaat, maar Dorpshuis Fort Vreeswijk zit intussen niet stil. Al voor het coronatijdperk hadden zij het plan ‘Samen is Beter’ klaarliggen. Een initiatief waarbij mensen worden gestimuleerd om iets voor elkaar te doen, in de directe omgeving. Dit plan kreeg door het uitbreken van het virus ineens meer urgentie. Er werd in rap tempo de actie ‘GoedeBuur’ opgetuigd.

Ze verspreidden een huis-aan-huis een flyer met de vraag om iets te doen voor een ander. Tegelijkertijd stimuleerden ze mensen met een hulpvraag om deze te melden. Oftewel, het peilen van vraag en aanbod.

Die hulp kan van alles zijn. Zo werd er bijvoorbeeld een huis-aan-huissysteem opgezet om iets te kunnen doen voor iemand in je buurt die het moeilijk heeft. Denk aan: boodschappen doen voor iemand die slecht ter been is, een maaltijd koken voor een ander en deze rondbrengen of helpen met het beantwoorden van telefoontjes.

Overweldigend aanbod

Een bij het plan betrokken vrijwilligster staat ons bereidwillig te woord als wij bellen met vragen over een openstaande coach-vacature en over de aanpak ten tijde van de coronacrisis. De maatregelen en voorschriften van het RIVM vragen immers de nodige uitdaging aan creatieve oplossingen.

Ze licht allereerst de actie toe: “Actie GoedeBuur loopt op het moment goed, er is een overweldigend aanbod aan hulpverleners. Wij zijn ruim voorzien van lieve mensen die wat voor buurtbewoners willen betekenen. Deze hulpverleners zetten zich niet alleen in voor de ouderen, maar ook de kinderen worden niet vergeten. Ook zij worden getroffen omdat veel leuke activiteiten niet door kunnen gaan.”

De kinderen van Vreeswijk worden niet vergeten!

Een stoepkrijtwedstrijd voor de kinderen van Vreeswijk

“Wij organiseren binnenkort een stoepkrijtwedstrijd voor kinderen, om de straten van Vreeswijk wat op te vrolijken,” vertelt ze enthousiast  verder. “Fort Vreeswijk zorgt voor snoepjes die de vrijwilligers uit kunnen delen, om het ook een beetje feestelijk te maken.”

Ander vrijwilligerswerk, los van coronahulp, gaat zijdelings ook door, met het oog op de toekomst. Er staan verschillende vacatures open waarop je gewoon kunt reageren. De actie GoedeBuur zal na de coronatijd voortgang vinden in het oorspronkelijke plan ‘Samen is Beter’. Hiervoor zijn zij op zoek naar een coach die vrijwilligers begeleidt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden, nu én na coronatijd.

Professionele coach gezocht

Het is bij de actie ‘GoedeBuur’ en het plan ‘Samen is Beter’ belangrijk dat alle betrokkenen zich bewust zijn van het feit dat de vrijwilliger slechts aandacht en ondersteuning biedt en géén professionele hulpverlening. Als coach help je vrijwilligers hun grenzen te bewaken en geef je hen een duidelijke rol.

Je hebt daarbij zelf wél een professionele achtergrond in zorg/hulpverlening en aansturen vrijwilligers. Je kan zodoende Dorpshuis Fort Vreeswijk ondersteunen bij het adequaat inrichten van de organisatie van actie GoedeBuur.

Herken jij jezelf in dit profiel? Meld je dan aan via onze website.

De aanpak

Tot slot het antwoord op de hoofdvraag van ons telefoongesprek. Hoe verloopt de sollicitatie op deze en andere vrijwilligersvacatures?

De huidige gezondheids- en veiligheidsmaatregelen vormen geen probleem.

Het antwoord is geruststellend: “De huidige gezondheids- en veiligheidsmaatregelen vormen geen probleem bij het aannemen van vrijwilligers. De eerste kennismaking volgt per mail of videobellen, en indien nodig volgt een nadere kennismaking op veilige afstand.”

Foto Dorpshuis en logo GoedeBuur: ©Dorpshuis Fort Vreeswijk

 

Deel: