Blog

Een dag in buurthuis Fort Vreeswijk

Geplaatst op: 24 januari 2019 • Leestijd: 7 minuten
Buurthuis Fort Vreeswijk
De renovatie van Fort Vreeswijk

Als je de Nieuwegeinse wijk Vreeswijk binnenrijdt, kom je bijna in een andere wereld terecht. Hoewel het al decennialang bij Nieuwegein hoort, voelt het nog steeds als een dorp. Met name de oudere inwoners van Vreeswijk zien dat ook zo. In het prachtige, gerenoveerde buurthuis Fort Vreeswijk, dat sinds een paar jaar volledig wordt gerund door buurtbewoners, is daar niet zoveel van te merken. Een buurthuis is er uiteraard in eerste instantie voor de wijk. Daar zijn de activiteiten die ze organiseren ook op gericht. Maar buurthuis Fort Vreeswijk sluit niemand buiten: iedere Nieuwegeinse inwoner is welkom.

Omdat hier veel leuke vacatures openstaan, ging ik namens het VrijwilligersHuis een kijkje nemen. Ik werd hartelijk ontvangen door Leni Mook, die iedere vrijdag vanaf de vroege ochtend tot in de late uurtjes aanwezig is. Met een lekkere kop koffie in mijn hand, nam ik de omgeving in mij op.

De wandelgroep van Fort Vreeswijk
De wandelgroep staat klaar voor vertrek

De centrale ruimte was gevuld met de zich zojuist verzamelende wandelgroep. Iedere vrijdag maken twee groepen (een langzame en snelle groep) dames en enkele heren een wandeling van 5 – 7,5 kilometer. Sommige wandelaars doen dat ook echt wekelijks, een ander incidenteel. Meedoen is namelijk niet verplicht. Ook deze winterse vrijdag was de groep verrassend groot. Ze waren vastbesloten de gladde straten te trotseren en weldra werd het iets stiller in het buurthuis.

Een vol weekprogramma met betrokken vrijwilligers

Er was even kort gelegenheid om te praten met Carin van Meegen, de vrijwilligerscoördinator, vertrouwenspersoon en bestuurslid. Ze vertelde enthousiast over het team van vrijwilligers. De sfeer die ik bij binnenkomst voelde, is grotendeels te danken aan de hechte groep van 140 (!) vrijwilligers. Iedereen zet zich in met hart voor het buurthuis Fort Vreeswijk. De ene vrijwilliger is er vaker dan de ander, naar gelang de taken en de beschikbare tijd, maar ze zijn stuk voor stuk betrokken.

Elke doordeweekse dag van de week is er een gevuld programma. Van creatief schilderen, country line dance en karate, tot schaken, geinfilmers en Parkinson Café. De dinsdag is, samen met de vrijdag, een van de drukkere dagen van de week. Op deze dagen zijn er de meeste activiteiten, is er tussen de middag Lunchcafé en gaat de bedrijvigheid tot laat in de avond door.

Een heerlijke lunch van het Lunchcafé

Monique de Beer, medeoprichter van het nieuwe buurthuis, organisator en vast gezicht in het fort, had mij als verrassing ingeschreven bij het Lunchcafé voor een luxe lunch. Zo kon ik letterlijk de sfeer van het buurthuis proeven. Al kort na vertrek van de wandelgroep kwamen de heerlijke kookgeuren mij tegemoet. Er stond coq au vin op het lunchmenu. Had ik even mazzel!

Ook aan jongeren wordt gedacht
De lunch van Lunchcafé Fort Vreeswijk wordt bereid
De lunch wordt bereid

Terwijl de koks de lunch bereidden, sprak ik verder met Monique. Ze vertelde enthousiast over de Wereldkeuken. Een activiteit die ze in het leven heeft geroepen om volwassenen, jongeren en hun verschillende culturen met elkaar te verbinden.

Iedere vrijdag wordt er onder begeleiding van iemand met niet-Nederlandse oorsprong, een buitenlands gerecht gekookt. De koks zijn jongeren  van 10 tot 14 jaar. Na vier keer kiezen de jonge kooktalenten het lekkerste gerecht en koken dit voor hun familieleden. Deze vier keer staan Syrië, Polen, Sri Lanka en Indonesië centraal.

Dat Monique hart heeft voor mensen en jongeren in het bijzonder, blijkt wel uit een ander project dat binnenkort vanuit Fort Vreeswijk wordt gestart: DroomStart. Met DroomStart wil ze jongeren die dit door omstandigheden niet van huis uit meekrijgen, laten kennismaken met diverse beroepen (hoogopgeleid of juist praktijkgericht).

Het Lunchcafé en Eetcafé: om mensen samen te brengen
Lunchcafé Fort Vreeswijk
De wandelgroep in het Lunchcafé

Inmiddels was het alweer twaalf uur. De wandelgroep was terug van de winterwandeling en bleef dit keer meelunchen. Aan “mijn” tafel zat onder andere Theo Vernooij, de kok die het Lunchcafé op dinsdag doet.

Hij vertelde over het ontstaan van het Lunchcafé. Het bestaat sinds september 2014, met als sociaal doel om mensen die anders alleen moeten eten, samen te brengen. Daarbij is iedereen welkom (mits van te voren ingeschreven), het buurthuis maakt geen uitzonderingen. Aanvankelijk was het alleen op de dinsdag. Het concept bleek echter al snel zo’n succes, dat een half jaar later op vrijdag een tweede lunchkeuken werd gestart.

Het principe bestaat al veel langer, in de vorm van een Eetcafé op de donderdagavond. Het Eetcafé wordt al zeker dertig jaar door een roulerende groep vrijwilligers gerund. Hierbij wordt een compleet diner gekookt voor zo’n, veelal vaste, 47 gasten.

Hou jij van koken? Fort Vreeswijk zoekt een kok!
in de keuken van Fort Vreeswijk
Kom jij ook koken in buurthuis Fort Vreeswijk?

Voor het eetcafé op de donderdag zoekt dorpshuis Fort Vreeswijk nog een vaste kok, die het team van twee andere koks kan komen versterken. Op deze manier is het mogelijk om per toerbeurt te koken.

Hou jij van koken en vind je het leuk om eens per maand een heerlijk diner te bereiden? Kijk dan snel op onze website voor de vacature.

De activiteiten zijn belangrijk voor sociaal contact
Coq au vin, met liefde bereid door de Lunchcafékok
Coq au vin, met liefde bereid door de Lunchcafé-kok

Met een heerlijke lunchmaaltijd voor mijn neus, sprak ik een andere tafelgenoot, die regelmatig aanschuift in het Lunchcafé. Ze vertelde hoe blij ze wordt van het buurthuis, en dan met name de creatieve ochtend op de donderdag.

Die ochtenden, maar ook andere activiteiten, zijn voor veel mensen een belangrijke uitlaatklep. Broodnodig sociaal contact, om even het dagelijkse leven te onderbreken. Iedereen heeft zo zijn verhaal te vertellen. Naast creatief bezig zijn is het fijn om even dat praatje kwijt te kunnen, want er is veel onderling begrip.

Nog even terug naar de Wereldkeuken
Wereldkeuken
Bedrijvigheid in de Wereldkeuken

Het idee van de Wereldkeuken sprak mij zo aan, dat ik in de avond nog even terugging om een kijkje te nemen. Polen was aan de beurt en ze bakten zoete appelpannenkoekjes en hartige aardappelkoeken met champignonsaus. De deelnemende kinderen waren uitgelaten blij, ze hadden het duidelijk gezellig samen.

De Wereldkeuken doet dit jaar ook mee met Kern met Pit. Het zou leuk zijn als ze de trofee en geldprijs winnen en zodoende nog meer kunnen realiseren. Maar of ze nu winnen of niet, het enthousiasme onder de deelnemende kinderen en volwassenen is duidelijk groot.

De Wereldkeuken
Plezier bij de Wereldkeukengroep

Daarmee is de Wereldkeuken hoe dan ook een succes. Word jij hier net zo vrolijk van als wij en wil je meehelpen met dit geweldige kookproject? Buurthuis Fort Vreeswijk zoekt nog een vrijwilliger die in de toekomst de organisatie op zich wil nemen. Aanmelden kan eveneens via onze website.

Fort Vreeswijk: niet zomaar een buurthuis

Al met al was het een bijzondere dag, waarbij de positieve instelling die er heerst, indruk maakte. Ik vertel graag  nog even door over alle bijzondere projecten en activiteiten die ze organiseren. Maar beter kun je er gewoon zelf gaan kijken. De vrijwilligers die hier werken, doen dit duidelijk met enorm veel plezier en dat is aan alles te merken. Fort Vreeswijk is niet zomaar een buurthuis: er zit liefde in de inrichting, de activiteiten, het opgediende eten en het onderlinge contact. Iedereen die hier komt en werkt heeft duidelijk hart voor de inwoners, jong en oud, uit Vreeswijk en de rest van Nieuwegein.

Fort Vreeswijk
Het buurthuis is er voor jong en oud

Wil jij ook deel uitmaken van dit leuke team? Naast bovengenoemde vacatures zoeken ze ook nog vrijwilligers voor andere doeleinden.

Heb je nog vragen? Loop gerust binnen bij buurthuis Fort Vreeswijk of het bezoekadres (Boogstede 12) van het VrijwilligersHuis in CityPlaza.

Deel: