Blog

De vrijwilligers van KunstGein: een hecht team

Geplaatst op: 4 januari 2019 • Leestijd: 5 minuten

Hoewel wij alle soorten vrijwilligerswerk bijzonder vinden, is het leuk om af en toe bepaalde vrijwilligers en organisaties in het zonnetje te zetten. Deze keer een blog uit het domein Kunst en Cultuur, omdat zonder dit domein en bijbehorende enthousiastelingen Nieuwegein een stuk kleurlozer zou zijn!

Vrijwilligers met passie voor kunst
KunstGein Podium
De vrijwilligers van KunstGein

Soms sta je er niet eens bij stil of ligt het niet voor de hand dat bepaalde werkzaamheden op vrijwillige basis worden gedaan. Het is er gewoon en het lijkt eigenlijk vanzelfsprekend dat het tot stand is gekomen. Maar zo vanzelfsprekend is het niet. KunstGein Podium is daar een voorbeeld van: wat de vrijwilligers van KunstGein doen, is inzet vanuit pure liefde en passie voor kunst.

Misschien gaat er niet direct een lampje branden bij de naam KunstGein. Dan behoor je juist tot de doelgroep die ze willen bereiken! Stichting KunstGein wil namelijk mensen in Nieuwegein en omgeving enthousiast maken voor kunst en cultuur. Het doel is om niet alleen interesse voor de grote namen te kweken, maar juist ook voor de amateurkunst uit onze streek.

Laagdrempelig en eenvoudig
KunstGein in het atrium
De expositieruimte in het atrium

Het motto van KunstGein is eenvoudig en omvat laagdrempeligheid: kunst verbindt en is voor iedereen toegankelijk. Het mooist is het natuurlijk om mensen die (nog) niet van kunst houden geïnteresseerd te krijgen.

De middelen die zij hiervoor inzetten, zijn onder andere exposities in KunstGein Podium en andere locaties in Nieuwegein.  En door het organiseren van workshops, lezingen, voordrachten, informatiebijeenkomsten, excursies en museumbezoek. Als kers op de taart is er nog de KunstGein Atelierroute, met in 2018 voor het eerst: Rijnhuizen Buitengewoon.

Als je door het atrium van het Stadshuis loopt, heb je het misschien wel eens gezien, of ben je er zelfs binnengelopen: de expositieruimte met prachtige kunstobjecten. We hebben het hier over het zojuist al genoemde KunstGein Podium. Een expositieruimte die sinds januari 2014 wisselende kunsttentoonstellingen en diverse activiteiten, zoals workshops, voordrachten en lezingen, onderbrengt.

Vanwaar KunstGein Podium?

Beeldende kunst is er uiteraard in allerlei vormen, stijlen en met diverse materialen. Denk daarbij niet alleen aan schilderijen en beelden, maar ook aan sierraden, keramiek, glaswerk, gedichten, textiel en muziekstukken. Je vindt het allemaal bij KunstGein Podium. Het aanbod is eindeloos gevarieerd. Ook als je geen fervent museumganger bent, is het leuk om die verschillende stijlen bij elkaar te zien in één ruimte. Ons eigen regionale talent op een vrij toegankelijk ‘podium’!

Het doel van deze expositie is om de aandacht van passanten te trekken, al is het maar een korte blik. KunstGein Podium is geopend op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 13.00 – 17.00 en vrij toegankelijk voor iedereen.

Die middagen zijn de momenten om de aarzelende voorbijganger stil te laten staan bij al die bijzondere objecten. Iedereen is daarbij welkom om deel te nemen aan een workshop of om een lezing te bezoeken. Maar het mooie van de locatie in het Stadshuis is dat de kunst ook buiten openingstijden goed zichtbaar is.

Een hecht team van vrijwilligers
Marjan Vernooy
Marjan liep toevallig langs

Iedere zes weken verandert de expositie. Je raadt het misschien al: ook dit wordt volledig mogelijk gemaakt door een groep vrijwilligers. VrijwilligersHuis Nieuwegein sprak kort met Marjan Vernooy – onze adviseur domein Kunst en Cultuur, die toevallig net langsliep toen de huidige tentoonstelling werd geplaatst.

Passen en meten bij KunstGein Podium
Het is een kwestie van passen en meten

Marjan vertelt: “Het is een leuke club mensen, daar zo samen aan het werk. Iedere expositie bestaat uit kunstwerken van drie deelnemende kunstenaars, die zes weken lang ook om beurten zelf aanwezig zijn. Alles wat wordt tentoongesteld, wordt gemengd en zorgvuldig op elkaar afgestemd. Het is vaak een kwestie van passen en meten tot er een harmonieus geheel ontstaat.

De vrijwilligers houden zich ook bezig met het interviewen van de kunstenaars, doen de PR en maken de posters ter promotie van de expositie. Dat vraagt om veel liefde voor kunst, inzicht en organisatietalent. Het is een hecht, hardwerkend team.”

KunstGein is op zoek naar jou!

Herken jij jezelf in de vrijwilligers van dit gezellige team? Heb jij net zoveel liefde voor kunst als zij? Wegens het vertrek van één van de bestuursleden zoekt Stichting KunstGein een nieuwe, creatief denkende vrijwilliger met de nodige dosis organisatietalent, communicatieve vaardigheid, tijd en humor. Liever een voorzittersrol met coördinerende en representatieve taken? Ook dat is bespreekbaar.

KunstGein verwacht van jou dat je meehelpt met het organiseren van activiteiten en workshops, de zes-wekelijkse expositie en het cultuurevenement Rijnhuizen Buitengewoon 2020. Zij bieden jou een boel gezelligheid, unieke, artistieke ervaringen en inspirerende ontmoetingen.

Interesse? Kijk bij de vacature op onze website of loop gerust langs bij het VrijwilligersHuis aan de Boogstede 12 in City Plaza. We vertellen je er graag meer over.

 

 

 

Deel: