Blog

De voedselbank: een geoliede machine

Geplaatst op: 8 oktober 2019 • Leestijd: 4 minuten

Iedereen heeft vast wel eens van de Voedselbank gehoord. Toch weten maar weinig mensen wat ze precies doen, hoeveel werk er in omgaat en dat dit volledig door vrijwilligers wordt gedraaid, zonder subsidie. Iedere donderdag- en vrijdagochtend is er volop bedrijvigheid in de loods van de Voedselbank; het VrijwilligersHuis ging er afgelopen donderdag een kijkje nemen en sprak met Marianne en Doris.

Na een hartelijk welkom in de bedrijvige hal, leiden de dames mij langs hard werkende vrijwilligers naar een rustigere kantoorruimte. De eerste indruk is meteen een heel prettige: lange inpaktafels met vrolijke medewerkers, zichtbare gezelligheid en het al gehele gevoel “hier gebeurt iets goeds”.

De voedselbank heeft een maatschappelijke en duurzame missie

Marianne en Doris vertellen beurtelings over het reilen en zeilen van de Voedselbank. Een organisatie die draait op de welwillendheid van maar liefst 55 vrijwilligers, die iedere week weer ongeveer 70 voedselpakketten vullen voor gezinnen en alleenstaanden in Nieuwegein en IJsselstein. Het gaat hier om vooraf zorgvuldig gescreende cliënten, die om wat voor een reden ook onder de armoedegrens leven. Oftewel: met een basisbedrag voor leefgeld van 135 per maand per huishouden en daarbij 90 euro per persoon.

Naast het helpen van deze bevolkingsgroep heeft de Voedselbank een duurzame missie: het tegengaan van voedselverspilling. Dat houdt in dat ze graag gebruik maken van voedseldonaties van producten die ‘over’ zijn en anders zouden worden weggegooid. Belangrijk is uiteraard dat deze producten niet over de datum zijn.

Donaties en sponsoren

“Er komt regelmatig van alles binnen, zoals nu in de oogsttijd ”, vertelt Doris met een gebaar naar de kratten vol sappige peren, die net bij een lokale tuinder zijn opgehaald. “Daarnaast zijn er met acht supermarkten in Nieuwegein en IJsselstein afspraken gemaakt om daar beurtelings te flyeren en zo houdbare producten  te ontvangen van winkelende klanten. Er staat dan tevens een collectebus en bij een aantal supermarkten is er een statiegeldactie,” licht Marianne toe.

De Voedselbank krijgt ook producten van de supermarkten zelf. Als er teveel niet-houdbare producten binnenkomen, worden die doorgegeven aan  andere Voedselbanken. Ook worden er door kerken en scholen inzamelingen gehouden en komen particulieren spullen brengen. Zo lukt het iedere week weer om de kratten goed gevuld te krijgen met bruikbare, overwegend gezonde producten. Verder krijgt de Voedselbank ook regelmatig non food artikelen die worden verkocht op bijvoorbeeld de Koningsdagmarkt. Met die opbrengst kunnen onder andere lopende kosten worden afgedekt.

Harde werkers

Marianne legt enthousiast uit wat er intussen in de loods gebeurt. “Twee ochtenden lang is het hier een drukte van jewelste. De opgehaalde producten van de supermarktacties sorteren we op donderdag, nemen we op in de voorraadadministratie en ruimen we op. Elke week maken we een nieuwe lijst om de pakketten samen te stellen. Daarbij letten we erop dat het niet elke keer hetzelfde is.” Ze benadrukt dat kratten worden afgestemd op gezinnen en alleenstaanden: “zijn er huisdieren, dan vullen we de krat aan met dierenvoeding, bij gezinnen met baby’s wordt er babyvoeding apart toegevoegd.”

Op vrijdag is het uitgifte dag en dan staan de kratten klaar. De boodschappen moeten door de gezinnen zelf worden opgehaald in eigen meegebrachte tassen. Ze mogen, na vertoning van pas en identiteitsbewijs, ter plekke nog koelproducten, brood, groenten en diepgevroren vlees uitkiezen. Doris voegt toe: “Meestal is er nog een tafel met extra artikelen waaruit een keuze mag worden gemaakt, zoals artikelen voor de persoonlijke verzorging.”

Voedselbank
Iedere vrijdag zijn er supermarktacties. Foto © Voeselbank

Het is iedere vrijdag tevens de dag van de supermarktacties, waar een andere groep vrijwilligers in teams elkaar aflost. En niet te vergeten de chauffeurs die zowel donderdag als vrijdag  zorgen voor het vervoer van alle producten . Kortom, het VrijwilligersHuis is onder de indruk: we hebben ook hier te maken met keiharde werkers!

Geoliede machine en onderlinge gezelligheid

Op de vraag wat er zo leuk is aan werken voor de Voedselbank, zijn Doris en Marianne eensgezind in hun antwoord. “Het is een geoliede machine, die geweldig goed in elkaar zit,” vertelt Doris met gepaste trots. “Het is zeer nuttig en dankbaar werk,” vult Marianne haar aan: “we hebben het onderling ook erg gezellig.” Doris knikt instemmend: “ik ga iedere keer naar huis met het gevoel: ‘leuk, ze hebben weer een goed pakket’.”

Zelf ook werken voor de Voedselbank?

Via VrijwilligersHuis Nieuwegein zijn de afgelopen tijd zo’n 14 – 15 aanmeldingen binnengekomen van mensen die zich hebben aangeboden als vrijwilliger. Desondanks zijn er nog steeds nieuwe vrijwilligers nodig, voor zowel de supermarktacties als het sorteren en vullen van de kratten. Meer weten? Kijk bij Voedselbank Nieuwegein IJsselstein op onze website voor de vacatures.

Voedselbank
De koelwagen van Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein ©Voedselbank
Deel: