Blog

De Ruilfabriek: van ruilen komt lachen

Geplaatst op: 26 februari 2020 • Leestijd: 5 minuten

Afgelopen oktober sprak het VrijwilligersHuis met Ilja Jansen van Stichting De Ruilfabriek. Zelden zag ik iemand die zo bevlogen vertelde over haar missie. Nu, nog geen vier maanden verder, laat ik mij weer verbazen door haar enthousiasme en geestdrift. En bovenal over wat ze in die korte tijd met de hulp van bijna 50 vrijwilligers heeft bereikt om conceptstore De Ruilfabriek aankomende zondag 1 maart te kunnen openen.

De vorige keer kwam Ilja voor het gesprek in ons ‘Huis’ op CityPlaza, dit keer zijn de rollen omgedraaid en mocht ik een kijkje nemen in de  – nu nog gesloten – ruime winkel, eveneens in CityPlaza. Het pand ligt op de eerste verdieping, pal naast de roltrap op Plein 114. Van buiten is al te zien dat ze er een boel moois gaan verkopen. Echt een lifestylewinkel anno 2020: het is niet alleen hip en stijlvol; duurzame en eerlijke handel staan centraal.

Met liefde en aandacht

De Ruilfabriek
Fairtrade en duurzaam

De zorgvuldig uitgedachte looproute leidt langs stellingen, kasten en displaytafels met veelal handgemaakte, trendy hebbedingetjes, duurzame lifestyleproducten, moderne woonaccessoires, en gepimpte kledingstukken. Stuk voor stuk duidelijk met liefde en aandacht gemaakt en uitgestald.

Er is een enorme workshoptafel, waar op dit moment nog hard aan wordt gewerkt, en er is zelfs een gezellige kinderspeelhoek speciaal voor de allerkleinsten. Mijn lofuitingen neemt Ilja bescheiden in ontvangst. Ze wijst naar Lonneke: vriendin, rechterhand en ideale tegenpool: “Zonder haar had ik dit niet gekund hoor.”

We nemen plaats in de lounge, die straks gebruikt gaat worden voor vergaderingen, lezingen en presentaties. Ilja heeft al veel boekingen voor vergaderingen en er staat een boel op het programma voor de komende weken.
“Het is geweldig wat het teweegbrengt onder de mensen,” vertelt ze lachend, “iedereen gelooft in het concept.”

Ruilen?

Conceptstore De Ruilfabriek
Hippe woonaccessoires

Wat houdt het eigenlijk in, zo’n conceptstore? Van buitenaf lijkt het een cadeauwinkel, maar na drie stappen in het pand weet je al dat het meer en leuker is dan dat, getuige de uitnodigende zitjes, de koffiehoek met uitgestalde lekkernijen en grote werktafel.

Het concept is gebouwd op een eeuwenoud principe: de ruilhandel, waar ook de naam “Ruilfabriek” vandaan komt.
“Over dat ruilen bestaat nog wel wat verwarring,” vertelt Ilja. “Ruilen hoeft niet alleen te betekenen dat je spullen kunt ruilen, al is er wel een echte Ruilkast aanwezig. In de Ruilfabriek ruilen wij met name kennis, ervaring, ideeën en plezier en geven wij vrijwilligers en (jonge) ondernemers een plek om hun ontwikkeling te vergroten.”
Van ruilen komt toch huilen? Welnee, zéker niet bij De Ruilfabriek, waar het vooral om een grote lach op je gezicht draait!

Als ondernemer kun je een plank of kast huren om je koopwaar aan te bieden. De producten in de winkel zijn verantwoord, handgemaakt of Fairtrade. De Ruilkast is meer een plek om mensen de gelegenheid te bieden een nog goed, bij voorkeur vintage of ambachtelijk item van zichzelf te ruilen voor wat anders uit de Ruilkast.

Meer dan een winkel

Achter in de winkel is er ook gelegenheid om gebruik te maken van de Flexwerkplekken en de afgesloten vergaderruimte.
“Ik hoor nu al van veel mensen dat ze hier graag willen werken vanwege de fijne sfeer die hier hangt,” lacht Ilja, “en we zijn nog niet eens open!” Ze merkt dat dit ook geldt voor de vrijwilligers die hier nu al volop bezig zijn. Ze vinden het fijn om er te zijn, tussen de sfeervolle inrichting, de prachtige spullen en de gezellige planten.

“Nieuwegein heeft echt iets hips nodig!”

Die planten zijn overigens het aandeel van Sarah Dikker, een bekende bloemen- en plantenstylist op televisie (Koffietijd) en zelf ook afkomstig uit Nieuwegein. Ilja ontmoette haar voor het eerst op de Country&Christmasfair en samen wisselden ze ideeën uit.
Sarah was razend enthousiast over de conceptstore: “Nieuwegein heeft echt iets hips nodig!”

De samenwerking kwam dan ook snel tot stand, een geweldige aanwinst voor de Ruilfabriek: Sarah gaat er workshops geven!

Dit mag je niet missen

Nieuwsgierig geworden? Aankomende zondag 1 maart opent De Ruilfabriek met een leuk programma voor jong en oud. Deze feestelijke opening duurt van 13.00 tot 17.00 uur. Kun je niet? Wees niet getreurd. Een week later wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de Internationale Vrouwendag met bijzondere gastsprekers. Daarvoor kun je je nog steeds inschrijven; er is plaats voor 25 personen, dus wees er snel bij.

Er is ook nog steeds plek voor de grootouder-high-tea tijdens NL Doet op vrijdag 13 maart 2020. Heb of ken jij een opa of oma? Wil je eens iets leuks met ze doen? Regel dan een ticket voor de High Tea tijdens NL Doet!

Ook leuk om bij te wonen is de ondernemersbijeenkomst  ‘Een avond op de Ruilbank met…’. De eerste is op 3 april in de avond, met als ‘special guest’: Lou Niestadt.

Bekijk het volledige programma op de website van De Ruilfabriek.

Wat zoeken zij nog?

De Ruilfabriek
Gerecyclede en gepimpte kleding

Er is al veel bereikt en er is ruimte voor meer. Het team vrijwilligers is al heel groot, enthousiast  en divers. Toch zijn meer vrijwilligers altijd welkom en dan met name gastvrouwen/-heren en winkelmedewerkers. Daarnaast zou het fijn zijn om een  ervaren (extra/aanvullende) bedrijfsleider te hebben tussen de vrijwilligers. Iemand die geen aansturing nodig heeft, maar juist zelf kan aansturen.

Ook voor ondernemers is nog plek, met name jonge, startende ondernemers zijn welkom. Voor ondernemende jongeren kan de superhippe conceptstore De Ruilfabriek een ideale springplank zijn naar een succesvolle toekomst.

Deel: