Blog

Ben jij de medemens waar de Pitstop naar op zoek is?

Geplaatst op: 21 december 2018 • Leestijd: 5 minuten

Vrijwilligerswerk bestaat er in vele vormen en maten. Via VrijwilligersHuis bieden ruim 130 organisaties een enorme diversiteit aan vacatures aan, van eendagsvacatures tot langlopende trajecten. Aan de vooravond van de feestdagen lichten wij een heel bijzondere langetermijnvacature voor jullie uit, omdat wij zo blij worden van dit concept.

Een vacature die om een medemens vraagt

Waarom juist nu ? Om de eenvoudige reden dat de kerstgedachte toch is dat we er voor elkaar zijn! December is een periode waarin voor sommige mensen eenzaamheid en huiselijke problemen extra hard aankomen.  Maar ook omdat het nieuwe jaar voor velen symbool staat voor een nieuwe start. Juist in deze tijd springt deze vacature eruit. Wij zoeken namelijk iemand die een medemens kan zijn.

We hebben het hier over de Pitstop, een woonproject van het Leger des Heils. Deze geweldige vrijwilligersvacature heeft al die thema’s in zich, op een wijze die vrij uniek is. Want je leidt je gewone leven met studie, baan of vrijetijdsbesteding. Tegelijkertijd combineer je dit op willekeurige tijdstippen met sociaal en leerzaam vrijwilligerswerk. Gewoon door er te zijn. Nu hoor ik je bijna denken: ‘maar hoe dan?!’

Wat houdt de Pitstop dan precies in?
Pitstop aan de Havik
De betreffende woning

Sinds oktober 2017 heeft Nieuwegein een bijzondere woonplek in de centraal gelegen wijk Doorslag. Een eengezinswoning, beschikbaar gesteld door woningcorporatie Portaal.  Het concept is bedacht door het Leger des Heils en is doorontwikkeld in samenwerking met de gemeente Nieuwegein, Geynwijs (sociaal team) en WIL (Werk en Inkomen Lekstroom).

De Pitstop is een tijdelijk onderdak voor mensen die even zorg of aandacht nodig hebben om hun leven weer op orde te brengen. Het gaat om mensen die in een situatie verkeren waardoor thuis blijven wonen even geen uitkomst biedt. Tijdelijk betekent voor de hulpzoekende bewoner ook echt tijdelijk: een periode van een half jaar.

Een sympathieke, betrokken ‘buur’
Werving hoofdbewoner de Pitstop
De werving van nieuwe hoofdbewoners voor de Pitstop

Wat is dan precies de vrijwillige inzet in dit woonproject? De Pitstop zoekt om dit te realiseren een vaste hoofdbewoner. Een man of vrouw die voor minimaal een jaar (maar langer mag) een gezellige, begripvolle huisgenoot kan zijn. Niet meer, niet minder. Iemand die van mensen en het leven houdt.

Geen professionele hulpverlener, maar een betrouwbaar aanspreekpunt: een luisterend oor, een voorbeeldrol en een schakel tussen de medebewoner en ambulant begeleider. Gewoon een sympathieke, betrokken ‘buur’ dus.

Ken of ben jij iemand die geknipt is voor de Pitstop?

Ben jij alleenstaand en heb je behoefte aan gezelligheid en een nieuwe invulling van je leven? Start je binnenkort een studie of heb je een baan in de randstad en zoek je voor minimaal een jaar een zeer betaalbare woonplek? Of misschien ben je juist met pensioen en heb je behoefte aan een leuke, sociale invulling van je leven? Dit is misschien wel een unieke kans voor jou!

Als hoofdbewoner van een ruime eengezinswoning ben je flexibel, sociaal en kun je uiteraard goed luisteren. Je medebewoners vragen aanmoediging om hun leven weer op de rit te krijgen, zodat ze na die periode van maximaal een half jaar, weer sterk genoeg zijn om verder te gaan op een nieuwe plek.

Ewoud, de vorige hoofdbewoner
De woonkamer van de Pitstop
De woonkamer van de Pitstop

VrijwilligersHuis vroeg de vorige hoofdbewoner en vrijwilliger Ewoud de Rijk (25 jaar) naar de wijze waarop hij deze rol invulde. Ewoud zit inmiddels in het laatste jaar van zijn opleiding Business IT & Management aan Avans Hogeschool Breda.

Hij ziet zijn tijd in de Pitstop als een enorm verrijkende ervaring.  De omgang met de medebewoners was erg divers en ook leerzaam, ieder moment was voor hem waardevol. In het traject vooraf was er een introductie op het kantoor in Utrecht. Daar werd hij voorgesteld aan twee medewerkers van het Leger des Heils. Hierbij werden kort wat zaken besproken en een presentatie gegeven over het Pitstopproject. Uiteindelijk op locatie kreeg hij een introductie van een eerste bewoner.

Hij zegt hierover: “Ik had niet echt een plan, juist door het gewoon te gaan doen, pakte het positief uit.” Ewoud kijkt met plezier terug op de open gesprekken met de mensen. Gesprekken waarin ze soms met veel diepgang hun verhaal kwijt konden.

De ideale doelgroep voor de pitstopvacature volgens Ewoud
Woonkamer van de Pitstop
De gedeelde woonkamer biedt ruimte voor een gesprek

Het hoofdbewonerschap is geschikt voor iedereen die zich kan openstellen en zich kan inleven in anderen: “als je een leuk gesprek met iemand kan hebben, is het eigenlijk al genoeg.”

Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Men woont niet voor niets in de Pitstop. Alle medebewoners hebben hun geschiedenis en dat is te merken. “Bij sommige medebewoners is het lastig om contact te leggen en ze te benaderen. Vooral als ze veel in hun eigen wereld zitten en er even geen ruimte is voor een gesprek”.

Maar Ewoud is er duidelijk over. Sociaal zijn is belangrijk, empathie een voorwaarde. “Je hoeft soms alleen maar geduld te tonen en dan blijkt dat je niet eens woorden hoeft te gebruiken om iets voor elkaar te krijgen. Begeleiding was aanwezig, wel op een laag pitje, maar ik kon altijd iemand benaderen, mocht er wat zijn.”

Word jij de volgende hoofdbewoner?

Ben jij net zo enthousiast als wij over deze unieke manier om jezelf op sociaal vlak te ontwikkelen? Zie jij het zitten om er voor een ander te zijn: de medemens die de pitstopbewoners nodig hebben?

Meer informatie over het concept, kennismaking of aanmelding vind je op onze website en de website van het Leger des Heils.

Namens VrijwilligersHuis Nieuwegein wensen wij jullie hele mooie feestdagen en een sprankelend 2019!

 

 

 

 

 

 

Deel: