Blog

De eerste AED-training was een groot succes

Geplaatst op: 14 februari 2019 • Leestijd: 3 minuten

Er worden in Nederland meer dan 300 mensen per week getroffen door een hartstilstand. Dat zijn schrikbarende cijfers. Het kan ook jou overkomen! Want het betreft niet alleen de bekende  risicogroep. Ook jonge mensen met een gezonde leefstijl of zelfs kinderen, kunnen slachtoffer worden van een hartstilstand. Bijvoorbeeld door een verkeersongeval, een onontdekte ziekte of welke andere onverwachte oorzaak ook. Door adequaat handelen van omstanders, dat wil zeggen binnen 6 minuten na de hartstilstand, vergroten we de overlevingskans. Het volgen van een AED-training is dus heel nuttig.

Als vrijwilliger is het een veilig gevoel om te kunnen reanimeren

Omdat zoveel vrijwilligers en initiatieven te maken hebben met bezoekers, gasten of bewoners, vindt het VrijwilligersHuis het heel belangrijk dat zij ook de vaardigheden leren om te handelen indien iemand daadwerkelijk een hartstilstand krijgt. Dit is wettelijk niet verplicht, maar het geeft een veilig gevoel om de basisprincipes te kennen. Om die reden werd er afgelopen dinsdag een AED-training gehouden in onze eigen Huiskamer (Boogstede 12, Cityplaza).

In een vier uur durende basistraining Reanimatie en AED-instructie, leerde een groep enthousiaste vrijwilligers hoe je een slachtoffer in veiligheid brengt. Maar ook hoe je de toestand van het slachtoffer beoordeelt en hoe je iemand moet reanimeren. Daarnaast werd er ruimschoots aandacht besteed aan wat een AED is, welke functies in het reanimatieproces deze heeft en hoe je het apparaat moet bedienen.

Na de cursus kun je burgerhulpverlener worden

De deelnemers ervoeren hoe zwaar het fysiek is om iemand te reanimeren. Ze gaven zelf ook aan dat ze niet gedacht hadden dat het zo zwaar zou zijn. Het is goed om daar op voorbereid te zijn. Onder begeleiding van een door de  Nederlandse Reanimatie Raad geaccrediteerde instructeur, zijn alle deelnemers bekwaam verklaard. Dat houdt in dat ze de geleerde vaardigheden ook in praktijk mogen brengen. Als bewijs daarvan ontvingen zij een certificaat. Een aantal van hen overweegt ook zeker om burgerhulpverlener te worden.

Marco Lampie (grijze trui): “Het was een leerzame middag”

Burgerhulpverleners zijn oproepbaar bij een hartstilstand in hun eigen woongebied. We volgden onlangs het proces van aanschaf van een buurt-AED voor de Nereusburg in Nieuwegein. De initiatiefnemer van die succesvolle buurtactie (Marco Lampie), vertelde ons eerder al over het belang van de burgerhulpverlener. Ook hij was aanwezig bij deze AED-training. “De kennis en vaardigheden werden goed overgebracht en het was een leerzame middag,” vertelde Marco ons. “Het ophangen van een AED die 24 uur beschikbaar is, is natuurlijk heel belangrijk, maar deze training zorgt er voor dat je het ook op de juiste manier kan inzetten.”

Ook de andere deelnemers waren duidelijk tevreden over de cursus. Er heerste een gezellige sfeer in het VrijwilligersHuis gedurende de middag. Er werd veel nuttige kennis opgedaan, angsten werden overwonnen en er werd gesproken over vrijwilligerswerk. Alle deelnemers gingen met een tevreden gevoel weg. Ze bedankten daarbij het VrijwilligersHuis voor de mogelijkheid die werd geboden. De instructeur ging zelfs naar huis met een lekker stukje gebak, dat door een van de vrijwilligers was gehaald als bedankje.

Zelf ook een AED-training volgen?

Op 21 februari vindt de tweede training plaats. We zijn druk bezig met het plannen van meerdere cursussen in het voorjaar. Heb jij ook interesse? Volg ons op Facebook en je blijft op de hoogte van de data en inschrijfmogelijkheden!

Deel: