Blog

De Duurzaamheidsmarkt: vitamines en informatie

Geplaatst op: 22 mei 2019 • Leestijd: 3 minuten

Het was nog best even spannend: de weersvoorspelling voor het Lentefeest en de Duurzaamheidsmarkt afgelopen zondag. Gelukkig viel het mee. De zon scheen vaak, er stond een aangenaam briesje en het bleef de hele dag droog in Nieuwegein. Toch lag de werkelijke kracht van de geslaagde dag bij de organisatie: het Natuurkwartier, de gemeente Nieuwegein en Samen Duurzaam Nieuwegein. Ongeveer 180 deelnemers en organisatoren hebben wederom een geweldig evenement neergezet, met een ontzettend goede opkomst van bijna 3000 mensen.

Even vrijwilliger zijn bij de stand van het VrijwilligersHuis
Bram test de smoothiefiets vast uit

Die goede opkomst hebben we geweten bij het VrijwilligersHuis: het was een gezellige dag! We hebben veel gelachen met onze smoothie-activiteit, waarbij je een smoothie fietste voor een ander. Hoewel vrijwilligerswerk over het algemeen voor veel dankbaarheid zorgt, geldt ook hier ‘overdaad schaadt’. Bram (onze domeinmakelaar Duurzame Ontwikkeling) vertelt: “Terwijl ik de kinderen aan het begeleiden was bij de smoothiefiets, stelde ik telkens de vraag: “voor wie fiets jij een smoothie?” Vaak luidde het antwoord “voor mijn mama!”. Ik dacht: “Geweldig! Wat een dankbare kinderen”, totdat er een moeder uitriep: “Laat het stoppen! Ik kan geen smoothie meer zien!””

De smoothiefiets heeft onafgebroken gedraaid op de kracht van vrijwilligers en vrijwilligers in spe. Iedereen had wel even zin om die lekkere smoothie te fietsen voor een ander; even ‘vrijwilligerswerk’ doen in een paar minuten tijd. Intussen konden wij iets meer vertellen over wat wij doen en wie wij zijn.

Alleen maar enthousiaste reacties
Gezellige drukte bij de smoothiefiets

Niet alleen onze smoothiefiets trok de aandacht. Bij onze directe ‘buren’ Tiny Village Kleinhuizen en Even Geen Vlees liep het ook goed door, net als bij de overige deelnemers van de Duurzaamheidsmarkt. In de wandelgangen vingen we alleen maar enthousiaste en positieve reacties op van zowel de bezoekers als de standhouders. Goed om te zien dat zoveel Nieuwegeinse burgers openstaan voor een duurzamere leefwijze.

Dat de mensen bleven ‘plakken’ voor onze informatie, maakte voor ons het ‘plakkerige’ smoothieklusje dubbel en dwars waard. Ook met rode vingers van de aardbeien konden wij ons verhaal doen. Jeannette (Teamleider VrijwilligersHuis) vond het leuk om te zien dat twee kleine broers voor elkaar gingen fietsen en heel lief aan elkaar vroegen wat de ander voor fruit wilde. Ze gingen in gesprek en de behoeften peilen bij elkaar. Een goed voorbeeld voor iedereen!

Ook volgend jaar is het VrijwilligersHuis van de partij
Slechts een klein deel van de duurzaamheidsmarkt

Kortom: een gezellige dag vol vitamines en informatie, waarbij we de bezoekers hebben laten zien wat het VrijwilligersHuis zoal doet. We hebben verteld wat vrijwilligerswerk oplevert, welke ondersteuning we bieden bij onder andere inwonersinitiatieven, en veel meer. Het leidde soms tot verrassende en leuke reacties, zoals van deze tienjarige bezoeker: “Ja, ik weet wat vrijwilligerswerk is; mijn tante doet dat bij de bibliotheek”. Altijd goed om te horen dat de huidige generatie zich bewust is van het bestaan van vrijwillige inzet.

Onze conclusie is dezelfde als afgelopen jaar: volgend jaar zijn wij wederom van de partij. De datum (onder voorbehoud) kan alvast in de agenda: zondag 17 mei 2020. Uiteraard zien wij jou graag al eerder terug bij ons in het VrijwilligersHuis in Cityplaza voor vacatures, informatie of workshops. Tot dan!

Deze kleine schat had de eer van de allereerste smoothie; vrijwillig in elkaar gefietst door haar moeder!

 

Deel: