Blog

De beweegproeverij: van goed idee naar koeien en cactussen

Geplaatst op: 7 november 2019 • Leestijd: 5 minuten

Wat doe je als je een goed idee hebt, of ziet dat er iets beter zou kunnen? Dan dóe je gewoon, want met alleen een goed idee, ben je er nog niet. Zo dacht Carletta Bakker (wijkbewoonster Jutphaas/Wijkersloot, 67 jaar) ook, toen ze vond dat er een laagdrempelige activiteit moest komen om mensen bij elkaar en in beweging te krijgen. Want, zo zegt ze zelf: “Met elkaar is zoveel leuker!”

Een beweeg- en ontmoetplek voor iedereen

Tijd om af te spreken met Carletta, die samen met Vinada (eveneens wijkbewoonster, 48 jaar), ons graag vertelt over het ontstaan en de ontwikkeling. We ontmoeten elkaar bij Vinada thuis, die helemaal bovenin de hoge flats van het Wenckebachplantsoen een benijdenswaardig uitzicht heeft over de provincie Utrecht.

Carletta begint te vertellen: “Van veel mensen met wie ik regelmatig in contact ben, hoor ik dat ze wel willen bewegen, maar dat een rit naar de sportschool al bijna teveel is. Dat kan toch anders?” Carletta heeft grote dromen voor sporttoestellen buiten, die vooral ook toegankelijk zijn voor oudere mensen of mensen met een beperking. Een beweeg- en ontmoetplek voor mensen in haar eigen wijk, waarvoor ze niet hoeven te reizen. “Natuurlijk kun je thuis ook wat oefeningen doen, maar dan mis je de gezelligheid.”

Een geweldig idee en wat nu?

Wat afgelopen voorjaar begon met een kop koffie met Irma van KOEK (Klimmen Op Eigen Kracht), resulteerde in een realistisch plan van aanpak. Sinds mei zijn ze samen in overleg en zo ontstond het idee om te beginnen met een beweegproeverij. Een programma met wekelijks terugkerende beweegactiviteiten voor de wijkbewoners en de rest van Nieuwegein. De locatie was snel geregeld: waar kun je beter wijkgenoten ontmoeten dan in ontmoetingscentrum de Wenck?

Tijdens een van de maandelijkse droomavonden van KOEK kwam Vinada (48 jaar) in beeld. Vinada beleeft al jarenlang veel plezier aan het beoefenen van yoga. Drie jaar geleden rondde ze de docentenopleiding yoga af, maar op dat moment was het voor haar nog niet het moment om daar ook iets mee te gaan doen. Het was deze avond dat de puzzelstukjes in elkaar vielen. Het leek Vinada ontzettend leuk om yogalessen te gaan geven.

Iedereen is welkom bij de beweegproeverij

Met een goed idee, een locatie, een plan van aanpak en een yogalerares, waren de ingrediënten compleet voor lessen zityoga op de woensdagochtend. Deze vorm van yoga is geschikt voor iedereen: of je nu slecht ter been bent of een andere fysieke beperking hebt, of volledig gezond van lijf en leden, iedereen kan meedoen. “Sommige deelnemers willen graag yoga beoefenen op een eigen meegebrachte yogamat, anderen zitten liever op een stoel,” vertelt Vinada. “Alles kan en alles mag, iedereen is welkom.”

Beweegproeverij
Vinada tijdens haar yogales

Na afloop van het interview lopen we gedrieën naar de naastgelegen flat, waarin ook De Wenck is gevestigd. Vanwege de lage temperatuur wordt gekozen voor de ruimte binnen. “Maar als het even kan gaan we naar buiten,” vertelt Carletta met een gebaar naar het grote grasveld voor de deur. “Lekker in de zon, of als het warm is onder de grote boom.”
“Het is even zoeken naar een goed plekje tussen de glooiingen van het gras en de boomwortels, maar dat is het wel waard,” lacht Vinada instemmend, “buiten zijn is fijn voor lijf en leden, het is vooral goed voor de geestelijke gezondheid.”

Cactussen, koeien en katten

Een voor een komen de deelnemers binnen. Dit keer kiest iedereen voor een stoel. Vinada begint met ademhalingsoefeningen, het rekken van spiergroepen en ontspannende oefeningen. Als de stemming er eenmaal goed inzit, wordt de moeilijkheidsgraad een klein beetje opgeschroefd. ‘Cactusarmen’, ‘de Koe’ en ‘de Kat’, komen stuk voor stuk voorbij; bijzondere namen voor rekkende  houdingen en strekkende bewegingen. Er is veel begrip voor fysieke beperkingen. Lukt het even niet, dan is dat geen probleem. Meedoen mag, gewoon even kijken ook!

Beweegproeverij
Inspanning en ontspanning

“De zonnegroet kent veel variaties,” legt Vinada geduldig uit. “Op de stoel is heel anders dan op de mat”. Ze begint deze oefening rustig, maar na drie keer worden de yogaleerlingen best op de proef gesteld met een hoger tempo, dat goed is voor de bloedcirculatie. Er wordt veel gelachen en iedereen doet zijn uiterste best: een heel ontspannen ochtend.

Kom in beweging!

Hoewel dit nog niet de openbaar toegankelijke sporttoestellen uit Carletta’s ‘droom’ zijn, is het een heel fijn begin dat een antwoord biedt op de wens die door de wijk gonst: een laagdrempelige plek om te bewegen en te ontmoeten. Wil jij ook meedoen? De yoga beweegproeverij is iedere woensdag om 10 uur in de Wenck (Wenckebachplantsoen 85A) en kost €1,25 per keer. Meer weten? Stuur een mail naar bureauvinada@gmail.com.

Heb jij ook een droom of een geweldig idee voor jezelf, de toekomst of jouw wijk en weet je niet waar je moet beginnen? Maak je dromen waar met de hulp van de vrijwilligers van KOEK. Mail naar koek.jutphaaswijkersloot@gmail.com of kom langs voor koffie met (uiteraard) koek. Je vindt KOEK in de vrolijke pipowagen op wisselende locaties in de wijk Jutphaas/Wijkersloot. De komende weken staat KOEK bij Kerkveld (naast de waterpomp).

KOEK
De pipowagen van KOEK
Deel: