Blog

Binnenkort is Nieuwegein een buurt-AED rijker

Geplaatst op: 1 februari 2019 • Leestijd: 5 minuten

Als het gaat om een hartstilstand, telt iedere seconde. Hoe snel hulpverleners ook ter plekke zijn: direct kunnen handelen is van levensbelang. Niet in iedere buurt zijn echter AED’s beschikbaar. Toen Marco Lampie door een ex-collega werd gewezen op het feit dat je zelf het initiatief kunt nemen om zo’n AED aan te schaffen voor je eigen buurt, hoefde hij niet lang na te denken.

Samen met twee andere vrijwilligers (Koos van der Horst en Karin Sanstra) van de zeven koppen tellende Nereusburg-werkgroep, kwam hij bij het VrijwilligersHuis vertellen over alles wat er bij zo’n buurtinitiatief komt kijken.

Wat is een AED?

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator (AED). Het is een draagbaar apparaat dat bij een hartstilstand het hartritme, door het geven van een elektrische schok, weer kan herstellen. Een AED mag worden bediend door iedere burgerhulpverlener die zich daarvoor heeft opgegeven en de cursus heeft gevolgd. Wanneer er bij een hartstilstand 112 wordt gebeld, wordt automatisch het burgerhulpverlenernetwerk ingezet. Vervolgens krijgen de gekoppelde burgerhulpverleners een sms om de AED op te halen of om naar het slachtoffer te gaan en te starten met handmatige reanimatie. Deze buurthulp heeft de pincode van de AED-kast en is bevoegd om deze te bedienen.

De AED bevat twee elektroden die op de borstkas van het slachtoffer worden geplakt. Vervolgens analyseert de AED het hartritme. Dan krijgt de burgerhulpverlener precies te horen wanneer zij op de knop moeten drukken om een schok toe te dienen of juist de reanimatie moeten hervatten. Dit kan van levensbelang zijn, zolang de professionele hulpverlening nog niet ter plaatse is om het over te nemen.

De start van de aanschaf voor de Nereusburg

Marco Lampie wilde ook wel een AED in zijn eigen straat; de Nereusburg in Batau-Noord. Op de website van de hartstichting vond hij de benodigde informatie om dit buurtinitiatief te starten. Na grondig inlezen en voorbereiden, meldde hij zich eind november vorig jaar aan via BUURTAED.nl.

buurt AED
Ze hebben gekozen voor deze AED met pincode (foto: hartstichting.nl)

De aanschaf van een AED met buitenkast kost ongeveer 2700. Philips doneert direct na aanmelding ruim 1000 euro. De rest moeten de inwoners zelf bij elkaar inzamelen. Daar krijg je als buurt vervolgens 30 dagen voor.

Deze donaties kunnen eventueel anoniem worden gedaan, de privacy wordt gegarandeerd en betalen gaat veilig via I-deal. Lukt het niet binnen die 30 dagen, dan gaat de actie niet door en worden alle ingezamelde donaties automatisch teruggestort. 

Dertig dagen tijd is niet zoveel

Aanmelden duurt maar een paar minuten, maar dan begint het pas. Dertig dagen zijn zo voorbij. Veel buurten halen die deadline dan ook niet. Marco legt uit: “Als je na aanmelding nog moet beginnen met de voorbereiding, dan gaat er veel kostbare tijd verloren. Toen wij als buurt gingen starten met de actie, hadden we al veel voorbereidingen getroffen, zoals een brief opstellen met de uitleg en verwijzing naar de website, veel onderling overleggen, ideeën uitwisselen en flyers en posters maken.”

Eind december was de uiterste datum voor de Nereusburg. Het was ondanks de goede voorbereiding nog even spannend. Er zijn maar 100 woningen in de straat en dan is 1700 euro verhoudingsgewijs best een groot geldbedrag. Uiteindelijk is het met flyeren in aanliggende straten alsnog gelukt om het doelbedrag te halen.

De AED in Nereusburg is bijna een feit

In een tijdsbestek van negen weken is de AED aangeschaft. Eind november startte Marco de actie en nu, twee maanden later, ligt de AED klaar voor installatie. Natuurlijk moet er nog wat werk verricht worden, daarvoor heeft Marco dan ook de werkgroep gestart die hierbij kan ondersteunen en meedenken.

Medio februari is de AED ook in deze buurt operationeel. Voor de Nereusburg is onder andere Karin Sanstra burgerhulpverlener, maar meer hulpverleners zijn welkom. Het zou fijn zijn als zoveel mogelijk mensen de gratis AED-training gaan volgen en zich aanmelden als burgerhulpverlener.

Toch een fijn en veilig idee: zo’n AED die dag en nacht beschikbaar is. Het VrijwilligersHuis is plaatsvervangend trots dat dit met de inzet van een flink aantal gulle bewoners mogelijk is gemaakt. Want niet alleen de Nereusburg profiteert hiervan, iedereen in een straal van 500 meter rondom de geplaatste AED is ermee geholpen. Al is het bijna overbodig om te vermelden dat iedereen uiteraard hoopt dat het nooit nodig is.

Wil jij ook een AED in jouw buurt?

Heb jij ook hart voor jouw buurt? Je kunt op de website van de hartstichting kijken of er een AED hangt die dag en nacht beschikbaar is. Iedereen kan zo’n actie starten. De tips van Marco en zijn werkgroep zijn hierbij van groot voordeel bij de slagingskans: begin op tijd en zorg dat al het voorbereidende werk klaar is, voordat de inzamelingsactie daadwerkelijk start! Zij staan ook voor je klaar om vragen te beantwoorden of ervaring te delen. Je kunt ze bereiken via werkgroep@nereusburg.com.

Hangt er al een AED in jouw buurt, maar wil je burgerhulpverlener worden? Je kunt je bij het VrijwilligersHuis aanmelden voor een AED-training. Momenteel zitten alle geplande trainingen vol, maar er komen nieuwe data, houd hiervoor onze Facebookpagina in de gaten.

AED
Burgerhulpverlener worden? Volg de gratis AED-training!

 

Deel: