Blog

4 vooroordelen over vrijwilligerswerk

Geplaatst op: 13 augustus 2020 • Leestijd: 5 minuten

En hoe het werkelijk is

Misschien heb je wel eens overwogen om vrijwilligerswerk te gaan doen, maar zie je eigenlijk het nut nog niet in deze fase van je leven. Of je wilt wel, maar hebt toch steeds weer een excuus om het niet te doen. Vaak is dat wat je weerhoudt, gebaseerd op vooroordelen. We bespreken hier een aantal veelgehoorde vooroordelen en bieden je onderaan dit artikel gelegenheid om deel te nemen aan een handige online bijeenkomst.

Vooroordeel 1 – geen energie

“Ik ben aan het eind van de dag uitgeteld en heb geen energie voor vrijwilligerswerk naast mijn drukke baan en gezin.”

 • Een argument dat voor veel mensen geldt. Iemand helpen en dan uitbetaald krijgen in een dankbare glimlach, geeft je echter weer energie en voldoening. Veel vrijwilligers die wij spreken, zien vrijwilligerswerk als ‘me-time’. Even niet bezig zijn met werk of gezin, maar je even richten op een ‘buitenstaander’. Zij vergelijken het met een hobby, een tijdsbesteding waarvan ze opladen na een drukke dag.
 • Vrijwilligerswerk is niet te vergelijken met de meeste betaalde banen, waarbij je ‘moet’ gaan werken om maandelijks rond te komen. Het onderscheidt zich omdat je het niet doet om brood op tafel te krijgen. Je kiest ervoor om iets te doen wat je interesse heeft.
 • Het is belangrijk dat je kiest voor een organisatie die aansluit bij je persoonlijke interessegebieden, zodat je er met plezier aan de slag gaat en het je gelukkig maakt. Een prachtig voorbeeld daarvan is Thijs Driever van Doenersdreefzorg, die van vrijwilligerswerk uiteindelijk zelfs zijn vaste baan heeft kunnen maken.

Vooroordeel 2 – geen tijd

“Al mijn uren zijn echt volgepland, ik heb gewoon geen tijd.”

 • Veel mensen hebben het erg druk. Toch blijkt in de praktijk dat als er ‘iets’ tussenkomt, bijvoorbeeld een kind dat ineens op voetbal wil, dat er wel plek vrij te maken is. Hoe dat kan? Je stelt op dat moment prioriteiten, bijvoorbeeld iets minder hard poetsen in huis of taken uitbesteden aan andere gezinsleden. De juiste afweging tussen wat echt nodig is en wat jou plezier geeft.
 • Bij vrijwilligerswerk zit je niet vast aan contracten. Natuurlijk zien de meeste organisaties niet graag doorloop, maar als je bijvoorbeeld probeert om twee uur per week vrij te maken en het werkt écht niet, dan zit je nergens aan vast.

Vooroordeel 3 – voor oude mensen

“Vrijwilligerswerk is niet geschikt voor jongeren, het is toch meer iets voor oude mensen die met pensioen zijn?”

 • Het is waar dat jongeren het drukker hebben dan de meeste mensen die met pensioen zijn. De jongere leeftijdsgroep zit vaak nog in een tijdrovende studie en/of met een baan om rond te kunnen komen. Dat maakt jonge mensen echter niet minder geschikt. Sterker nog, een paar uurtjes in de week vrijwilligerswerk, kan een ideale manier zijn om werkervaring op te doen, kennis te maken met organisaties en algemene levenservaring op te doen.
 • Vrijwilligerswerk telt mee als werkervaring op je CV. Het toont ook aan dat je bereid bent om je ergens belangeloos voor in te zetten.
 • Sommige vormen van vrijwilligerswerk zijn juist meer geschikt voor jongeren, omdat zij een goede aansluiting hebben met de doelgroep of omdat er zware fysieke arbeid wordt verricht. Denk aan hulp bij jeugd-/jongerenverengingen, sportverenigingen of bijvoorbeeld bij tijdelijke inzet bij culturele evenementen zoals festivalhulp.

Vooroordeel 4 – stoffig en saai

“Vrijwilligerswerk is stoffig en saai, gewoon niks voor mij.”

 • Voor alles wat je leuk vindt is wel vrijwilligerswerk te vinden. Of je nu houdt van koken, sporten, knutselen, tuinieren, een spelletje doen of muziek maken/luisteren. Misschien ben je juist betrokken met dierenleed, eenzame ouderen of het lot van daklozen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er bestaat een passende vrijwilligersfunctie bij.
 • Kijk vooral eens tussen het brede aanbod op onze website, waarbij je kunt zoeken op je persoonlijke interesses. Zie je er op dit moment niks tussen staan? Vraag gerust om meer mogelijkheden (mail info@vrijwilligershuis-nieuwegein.nl; tijdens kantooruren kun je de chatfunctie op de website gebruiken of bellen met 06 53 97 26 85).
 • De vacaturepagina biedt dagelijks tot wekelijks nieuwe vacatures, kom dus regelmatig terug voor nieuwe vacatures.

Bijeenkomst: Vrijwilligerswerk – iets voor jou!

Zit jij nog steeds met twijfel, een specifieke mening, of een gerichte vraag? Dan is deze online bijeenkomst een handige manier om in korte tijd meer te weten te komen over vrijwilligerswerk.

Doel van de bijeenkomst:

Via deze online oriëntatiebijeenkomst krijg je informatie over vrijwilligerswerk en wat daarbij komt kijken.

Omschrijving:

Tijdens deze online bijeenkomst is er aandacht voor je vragen, voor het vinden van passend vrijwilligerswerk en krijg je handige tips, over bijvoorbeeld een kennismakingsgesprek, de vrijwilligersvergoeding en -verzekering. En hoe zit het met het doen van vrijwilligerswerk terwijl je een uitkering ontvangt?

Ook staan we stil bij de vele voordelen van vrijwilligerswerk: sociale contacten, (werk)ervaring, uitproberen welk type werk bij je past, structuur in je dag en nog meer.  Nieuwsgierig? Meld je aan voor deze bijeenkomst!

Maximum aantal deelnemers per bijeenkomst: 5

Data:
Maandag 14 september 14.00 uur
Donderdag 8 oktober 20.00 uur

Aanmelden via: aanmelden@vrijwilligershuis-nieuwegein.nl met als onderwerp: ‘oriëntatiebijeenkomst’.
Vermeld in de mail duidelijk je gegevens (naam, mailadres en evt. telefoonnummer) plus de datum waarvoor je je opgeeft.

Deel: