Blog

2019: een terugblik op een geslaagd jaar!

Geplaatst op: 23 december 2019 • Leestijd: 6 minuten

We zitten alweer in de laatste week van 2019! Het was voor het VrijwilligersHuis het eerste jaar dat we met een team en een fijne, centraal gelegen werklocatie aan het werk gingen. Wij blikken terug op een geslaagd en zeker ook leerzaam jaar, waarin wij veel voor vrijwilligers en organisaties hebben kunnen betekenen.

Wat waren onze hoogtepunten?

Het onderzoek naar onze naamsbekendheid in Nieuwegein gaf aan dat het VrijwilligersHuis Nieuwegein inmiddels bekend is bij 45% van de inwoners! Dat is heel veel; een prachtig resultaat van al het noeste werken. Het komt doordat we meer praten over vrijwilligerswerk met elkaar, meer samenwerken en de vacatures breed gedeeld worden en snel worden ingevuld. Het ligt zeker ook aan de wekelijkse pagina’s in de Molenkruier, de veelheid aan berichten op Facebook en natuurlijk de interviews met bijzondere Nieuwegeiners. We merken het overal en zijn daar bijzonder trots op!

KOEK
De pipowagen van KOEK

En er groeide nog meer. Zoals de verbinding met onze partners. Denk aan de samenwerking met de gemeente Nieuwegein, SportID, NLDoet, Geins Geluk, KOEK en MOvactor. Ook de samenwerking tussen de domeinen onderling werd sterker. We hadden gezamenlijke workshops en informatieve bijeenkomsten, waren samen zichtbaar in de wijk, brachten alle inwonersinitiatieven in kaart, en startten een vast spreekuur van het VrijwilligersHuis door een domeinmakelaar.

In 2019 werd de MaS onderdeel van het VrijwilligersHuis Nieuwegein, met een prachtige eigen website. Op die manier kunnen we nog meer kruisbestuivingen creëren tussen vrijwilligerswerk en onze jonge inwoners. Want jong geleerd…

Geslaagde matches

Bij het VrijwilligersHuis kun je meer vinden dan vacatures. Maar het maken van matches tussen vrijwilligers en organisaties is een belangrijk onderdeel van ons werk. Dat gebeurt vaak op de achtergrond: een inwoner leest een vacature in de Molenkruier of op de website en neemt dan rechtstreeks contact op met de organisatie. In dat geval faciliteren wij het platform en de communicatie. Maar soms gaat het anders.

Foto © Stichting Leergeld

Voor sommige organisaties zijn de vacatures zo specifiek dat er maatwerk aan te pas komt. Stichting Leergeld was daar een voorbeeld van. Na maanden ‘passen en meten’, vonden we voor Leergeld de versterking die aansloot bij het gevraagde profiel. Ook spontane binnenlopers in het VrijwilligersHuis konden enkele malen rechtstreeks doorwandelen naar onder andere de Wereldwinkel en Fort Vreeswijk voor een leuk vrijwilligersbaantje. En zo waren er meer matches die net wat meer persoonlijke aandacht kregen.

Heel bijzonder vonden wij de match tussen Tata Communications en Bouwspeeltuin Bouwgein waar flink wat nuttig werk werd verzet middels een gezellig teamuitje. Wij gaan wegens succes in 2020 zeker meer van zulke leuke uitjes te organiseren tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties! Want wat is er nu leuker dan met elkaar voor een ander iets voor elkaar te brengen.

Een geslaagde vrijwilligersBBQ

Het zomerse hoogtepunt voor ons was de geslaagde barbecue die wij organiseerden om alle vrijwilligers van Nieuwegein ook te kunnen bedanken, voor alles wat zij voor de maatschappij doen. Het was een gezellig en nuttig samenzijn en voor herhaling vatbaar.

Kleine en grote successen in alle domeinen

Als we dieper inzoomen op enkele domeinen, is ook daar veel gebeurd. Onze domeinmakelaars beschikken stuk voor stuk over een uitgebreid netwerk, wat leidt tot leuke verbindingen. Een zeer recentelijk geslaagd voorbeeld kwam voort uit een connectie via de MaS. Zo ontstond een samenwerking tussen een bedrijf uit Houten en De Zonnebloem Nieuwegein Noord. Met als resultaat voor 2020: 6 uitjes voor 6 tot 8 hulpbehoevende oudere mensen. Daar worden wij nou blij van!

Tiny Forest
Foto © Domeinmakelaar Onderwijs Karin Masereeuw

In het domein Duurzame Ontwikkeling zijn we ontzettend trots op ons eerste Tiny Forest dat begin deze maand werd geopend dankzij de inzet van OBS De Toonladder Galecop, IVN Natuureducatie Nieuwegein-IJsselstein e.o. en de gemeente Nieuwegein. Dit minibos is niet groter dan een tennisbaan en gaat dienen als aangename verblijfplaats voor insecten en dieren en wordt een ideale plek voor kinderen om over de natuur te leren.

Dat Nieuwegeiners sportief zijn, wisten we al; maar het blijkt nog eens uit een geslaagde voetbalvierdaagse en een gezellige NOC*NSF Nationale Sportweek waarbij Nieuwegein dit jaar host city was.

Kunstzinnig en cultureel Nieuwegein

Een domein waarin veel gebeurt voor heel Nieuwegein is Kunst en Cultuur. Ook 2019 was weer een geweldig jaar op cultureel gebied. Denk aan de 40-jarige jubilea van zowel FotoGein en Videoclub Nieuwegein. Deze werden gevierd met respectievelijk een fotofestival en een filmfestival. Er was weer een gezellig Gluren bij de Buren, dat ook begin 2020 weer op de planning staat. We hadden Geinbeat in samenwerking met AkoestiCafé, het festival van Imagine Multi Culti, de Veldfuif van Tiny Village Kleinhuizen, Open Monumentendag, het Drakenbootfestival en een feestelijke sinterklaasintocht. Allemaal activiteiten die uitsluitend mogelijk zijn door de enthousiaste bijdragen van vele vrijwilligers.

Bijzonder om te noemen is PitPop Nieuwegein. PitPop is een popfestival waarbij aanstormend talent een podium krijgt. Ook dit festival is geheel gedragen door vrijwilligers: een deel vaste kern en een groep nieuwe vrijwilligers voor de dag zelf.

Stevie Mae Robin met een deel van het publiek tijdens een kippenvelmoment. ©Paul Karel

Het was even spannend voor de organisatie, omdat begin dit jaar Stichting Vrienden van Muziek werd opgeheven; een belangrijke samenwerkende partner. Inge en Savanna, initiatiefnemers van PitPop, lieten zich niet uit het veld slaan door deze tegenslag. Met veel enthousiasme hebben zij de uitdaging aangenomen om een nieuwe organisatie samen te stellen en een nieuwe groep vrijwilligers te vinden. Petje af voor deze inwoners!

 

Op naar een prachtig 2020

Wij hebben zin in het nieuwe jaar! Het biedt een frisse start met de positieve ervaringen en mooie leermomenten van 2019 in onze achterzak. Als de drukke decembermaand straks weer achter ons is, komt er weer tijd voor nieuw vrijwilligerswerk. Oriënteer je daarom alvast tussen de leuke vacatures en meld je aan voor het nieuwe jaar. Vrijwilligers zijn altijd nodig, ook in 2020! Tot dan!

Deel: