Laarzen aan en de tuin in bij Amateurtuindersvereniging Galecop

  • 19 september 2022

Wij gaan op werkbezoek bij amateurstuindersvereniging Galecop in Rijnhuizen. Ja, wij waren ook even in de war. De vereniging is ooit in Galecop ontstaan en is naar Rijnhuizen verhuisd toen de wijk de ontwikkeling van woningen zag toenemen. Maar ja, “de naam is gewoon blijven plakken” aldus Wim, vrijwillig bestuurder bij de vereniging. Het is niet direct een plek waarbij je aan vrijwilligerswerk denkt, maar niets is minder waar. Om te zorgen dat alles voor de tuinders naar wens is, wordt er geleund op een ploeg vrijwilligers.

Koffie in de blokhut
Aan het begin van het terrein staat een blokhut omringd door groen, “dat is ons verenigingsgebouw” zegt Wanda vol trots. Het is ook één van de unieke plekken waar wij van het VrijwilligersHuis op bezoek zijn gegaan. Het is bewolkt en regenachtig vandaag. Terwijl wij genieten van een kop koffie spreken wij over de vrijwilligersverzekering en dat vrijwilligers ook trainingen kunnen volgen via ons. “Dat is goed om te weten” zegt Wim. “We hebben een AED aan het gebouw hangen, maar veel van de vrijwilligers moeten nog een opleiding doen”. We maken afspraken over de opleidingen en zien dat weer opgeklaard. Tijd voor een wandeling over het terrein.

Dat noemen wij gewoon een braam
De vrijwilligers zijn trots op wat hier is neergezet, “we hebben echt alles, van speciale kruiden uit het Oosten tot een gewone bloemkool”. Wim is een gids die over elke tuin iets weet te vertellen. “Er is een wachtlijst voor een tuintje”, vult Wanda aan.  Wij snappen het wel, zelden zijn wij op bezoek bij een organisatie die helemaal opgegaan is in de natuur en waar rust overheerst. Er wordt nog kostelijk gelachen over de achtergebleven groente en fruit kennis van één van de medewerkers van het VrijwilligersHuis, “Dat is toch een speciale bes”, “dat noemen wij gewoon een framboos.” Tja, het is een mooi moment om de tour af te sluiten.
Als we vertrekken, krijgen we nog een heerlijke pot verse honing mee naar huis. “De imker heeft het vanmorgen gebracht, verser wordt het dus niet.” Na uitvoerig testen, kunnen wij dit alleen maar bevestigen.