Bezorgservices alert! 500 pakketjes voor vrijwilligers aan “huis” bezorgd.

  • 07 december 2021

Elk jaar op 7 december is het de landelijke Dag van de Vrijwilliger. Een dag waarop vrijwilligers extra in het zonnetje worden gezet door hun organisatie, mede vrijwilligers en vrijwilligerscentrales. Hoe groot of klein het gebaar ook is, het komt uit een plek van waardering voor de inzet die deze groep mensen ook dit jaar weer heeft geleverd. Vrijwilligers zijn per uitstek een groep die zich niet inzetten om ‘iets’ te ontvangen voor hun werk en daarom is een vaak gehoorde uitspraak ook, “nee joh, dat hoeft van mij niet” of “iemand anders kan het vast beter gebruiken”.  Uitspraken waar wij bij het VrijwilligersHuis alleen maar meer waardering van krijgen.

Corona hindernissen
Corona was gelukkig bezig aan haar aftocht en het land ging beetje bij beetje weer open, maar op 7 december was het slot nog niet helemaal van de stad. Geen groepen bij elkaar, mondkapjes op in publieke ruimtes en contact beperken. “Zucht, hoe gaan we dit veilig doen”, klonk het hardop aan onze teamtafel. Na diverse plannen te hebben bedacht, “hoe leuk is een drive-thru waar vrijwilligers een pakketje kunnen halen en iets warm te drinken krijgen?” Heel leuk, maar niet haalbaar en met één kleine uitspraak van de overheid kan het allemaal weer de prullenbak in. “Dan gaan we het toch langsbrengen”, klinkt het…

BezorgHuis 
Nadat er bij een van onze teamleden in huis 500 pakketjes waren gevuld, konden we een bezorgplanning gaan uitvoeren. De achterklep open en de eerste lading pakketjes gaat om 8 uur ’s morgens in de auto om de eerste vrijwilligers(organisaties) te verblijden. Uiteraard heeft team VrijwilligersHuis eerst even een kop koffie gehaald, want het wordt een lange dag. Wanneer wij de eerste deur zien opengaan, is het een blik van verbazing die ons tegemoetkomt. Deze vrijwilliger was door haar organisatie aangemeld en wist van niks. “Is dit voor mij? Wat lief van jullie zeg”, bij ons gaat ons hart ook even wat sneller kloppen. Als mevrouw ons dan ook nog binnen vraagt voor iets te drinken met een lekker koekje, dan hadden wij ons geen betere start kunnen wensen. Helaas, door de strakke planning moesten wij vriendelijk bedanken en stapten wij weer in de auto. Het aanbod om binnen te komen om iets te drinken of eten zou deze dag nog tientallen keren aan ons voorgelegd worden. Wat wonen er toch mooie mensen in deze stad!

Kringlopen, sportkantines en ontmoetingsplekken.
Onze route brengt ons op zo veel diverse plekken in de stad. De ene keer bezoeken wij de organisatie waar de vrijwilligers op dat moment aan het werk zijn en de volgende stop is bij een vrijwilliger thuis. Geweldig. Onze bezorgauto gaat van de Voedselbank richting Kringloop Nieuwe Vorm om vervolgens naar Vreeswijk te rijden en de trappen van de voetbalkantine te beklimmen. Van ZorgSpectrum krijgen we hulp bij het bezorgen en bij de Historische Kring mochten wij de pakketjes stallen bij de voorzitter in de garage voor degenen die niet thuis waren. Heerlijk dat meedenken!

Nieuwegeinse vrijwilligers bedankt via Radio M.
Als we aan de laatste ritten begonnen zijn en de zon langzaam begint te verdwijnen, worden wij gebeld. Niet zo spannend zou je zeggen want de telefoon gaat de hele dag, wijzigingen, extra pakketje of het doorgeven van het correcte adres, ook de bijrijders hebben een belangrijke taak vandaag. Maar terwijl er pakketjes naar een volgende voordeur worden gebracht en de telefoon wordt opgepakt, is het iemand van Radio M. Zij hadden begrepen dat er in Nieuwegein mensen pakketjes bezorgd kregen om hen te bedanken voor hun inzet als vrijwilliger en dat vonden ze een mooi verhaal voor op de radio. Op de vraag, “wanneer zou dat moeten gebeuren?” was het antwoord, “als jullie nu tijd hebben?” Wij zijn de beroerdste niet. Nadat we vragen beantwoord hadden over het hoe, wat en waarom bedankt collega Mandy via de radio nog even alle vrijwilligers in Nieuwegein (en daarbuiten) om vervolgens af te sluiten met, “nu moeten we weer door.”

Leuk! Een kerstpakket.
Dat de Nieuwegeinse vrijwilliger er niet zo maar vanuit gaat dat hun inzet een bedankje waardig is, kwam wel naar voren doordat een groot deel van de ontvangers de gevleugelde uitspraak deden “Leuk! Een kerstpakket”. Wellicht kwam het door de mooie zwart met gouden doos die we in december geven. Maar bij het openen van het pakketje lag bovenop een brief van de burgermeester waarin hij elke vrijwilliger in Nieuwegein bedankt voor hun inzet en hoeveel bewondering en respect hij heeft voor de mensen die deze stad draaiende houden. Het was een uitdaging om alles voor elkaar te krijgen en de pakketjes die niet gelukt zijn, konden op diverse andere momenten opgehaald worden in het stadshuis. Volgend jaar verzinnen wij weer iets anders en hopelijk kunnen wij elkaar dan weer echt ontmoeten. Vrijwilligers bedankt! En ook volgend jaar staan wij klaar voor jullie.